Direct naar de content
icon search white

Wijzig naamgebruik automatisch

Wijziging naamgebruik.jpg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iVerzoek
#158

Heb lef: Automatische verwerking (in de BRP)

iBurgerzaken verwerkt processen waar mogelijk automatisch. De ingevoerde procesgegevens worden zonder tussenkomst van een ambtenaar verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Het traditionele proces voor het verwerken van aangiftes is vaak tijdrovend en verloopt gecompliceerd. Dit kan efficiënter en dus goedkoper. Deze geautomatiseerde verwerking vindt plaats in verschillende processen in iBurgerzaken. Uiteraard pas vanaf het moment dat de gemeente hier klaar voor is en deze procesconfiguratie ‘aanzet’.

Wijzig naamgebruik automatisch

Als een burger een verzoek wijziging naamgebruik indient moet je deze als gemeente altijd snel goedkeuren, afkeuren is niet eens een optie. Dat is de reden dat in de zelfevaluatie BRP één van de vragen is of je als gemeente het verzoek wijziging naamgebruik binnen 24 uur verwerkt. Mede op basis van dit inzicht werkte gemeente Helmond als kwartiermaker mee aan het proces ‘Groen verzoek wijziging naamgebruik’.

Hans van Holstein, Teammanager Burgerzaken bij gemeente Helmond

‘Wij hebben aan PinkRoccade gevraagd om dit proces groen te kunnen maken want de check is overbodig. We halen daarmee een extra handeling van de ambtenaar weg. Deze kostbare tijd kan dan ingezet worden binnen processen die wel extra checks en handelingen van de ambtenaar verlangen.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Eenmaal in gebruik zijn alle betrokken enthousiast over de resultaten: Door het automatiseren van processen kan hetzelfde werk vaak door minder personen en in minder tijd worden uitgevoerd. Bovendien is de BRP sneller bijgewerkt en dat verbetert de dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)