Direct naar de content
icon search white

Kies voor verklaring arts bij alle geboortes

IMG_7674.JPG (1)
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iGeboorte
#121

Maak niet meer dan de klant vraagt of wat nodig is

Laat weg wat geen waarde toevoegt voor de klant: dat is de kern van Lean. Het is een hulpmiddel om anders te werken. Het is een bewezen managementfilosofie die klantwaarde in processen centraal stelt. Alle activiteiten in een proces die daar niet aan bijdragen verwijder je zoveel mogelijk. Samen met degenen in je organisatie die deel uitmaken van de keten houd je het hele proces tegen het licht. Het product wordt zo beter voor alle gebruikers; burger, bedrijven en ambtenaren. Uiteraard hoef je niet de ‘officiële’ Lean-methode toe te passen, kies gerust een variant die bij je past.

Kies voor verklaring arts bij alle geboorte

Op 6 november 2019 heeft de Koning een nieuwe wet vastgesteld waardoor de geboorteaangifte volledig digitaal kan worden afgehandeld. iGeboorte+ is een oplossing die daar op aansluit: na bevestiging van de aangifte door de ouders wordt automatisch een Verklaring arts aangemaakt. De genoemde arts, verpleegkundige of verloskundige ontvangt een beveiligde mail en controleert deze aangifte. Binnen de geboortezaak in iBurgerzaken zie je direct wat de status is.

Benut alle functionaliteiten!

 

Patrick Kemperman, destijds interim adviseur iBurgerzaken en dienstverlening bij gemeente Enschede

‘In het begin had de gemeente de functionaliteit van iGeboorte+ alleen opengesteld voor bevallingen met medische indicatie die in het Medisch Spectrum Twente plaatsvonden. Sinds 1 oktober 2020 heeft de gemeente iGeboorte+ ook beschikbaar gemaakt voor bevallingen zonder medische indicatie en thuisbevallingen. Door de functionaliteiten van iGeboorte+ voor alle geboortes open te stellen schoot het percentage online aangifte flink omhoog!’

IMG_7674.JPG (1)

Afbeelding 1: Gemeente Enschede geeft bij een geboorteaangifte een leuk, bijpassend cadeautje aan de ouders. 

Gemeente Enschede

  • Ging van 35% naar 72% selfservicepercentage in oktober 2020
  • 2.237 aangiftes geboorte
  • Doorlooptijd balie gemiddeld met de helft verminderd

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages gaan over 2020.

Deel via:

Waarom dit werkt

Werken met Lean is goed voor je organisatie: het bevordert de interne samenwerking, kan een besparing opleveren en het creëert draagvlak. Bovendien kent in een Lean organisatie iedereen de klant en is ook voor iedereen duidelijk waar die klant mee geholpen wordt. En tenslotte is een Lean organisatie continu gebrand op verbeteringen waarbij iedere succesvolle verbetering het vliegwiel van verbetering verder aanslingert.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)