Direct naar de content
icon search white

Elektronische handtekening in ziekenhuis

Geboorte - aangifte
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#25

Maak digitale geboorteaangifte in ziekenhuis mogelijk

Kersverse ouders doen digitaal de geboorteaangifte op het kraambed in het ziekenhuis via een tablet. Deze aangifte staat automatisch als taak klaar in de werklijst van ambtenaar. In de ideale wereld inclusief de handtekening op de geboorteakte die de aangever elektronisch plaatst. De akte dient dan enkel nog ondertekend te worden door de ambtenaar; elektronische of natte handtekening. De goede samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis is een groot voordeel voor alle betrokkenen.

Elektronische handtekening in ziekenhuis

ZGT heeft de zorg rondom de geboorte geconcentreerd in het Moeder Kind Centrum in Almelo. Gezien de speerpunten van gemeente en ziekenhuis ontstond de vraag om binnen de deuren van het ziekenhuis digitale geboorteaangifte te doen. De Almelose Romy Hesselink was in juni 2016 de eerste Nederlandse baby die middels een elektronische handtekening werd ingeschreven bij de burgerlijke stand.

> Landelijke primeur

Cijfers gemeente Almelo

  • Selfservicepercentage 78%
  • 214 aangiftes geboorte
  • Tijdsbesparing van 257 uur per jaar
  • Werkdrukvermindering van 38% per jaar

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn – een momentopname – van september 2019.

Deel via:

Waarom dit werkt

Wie net vader is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)