Direct naar de content
icon search white

Pas prijsdifferentiatie toe

Digitale dienstverlening - BI
thema icon
thema Communicatie
App iVerzoek
#3

Pas prijsdifferentiatie toe

Hamstereeeeen! De Nederlander is een exceptioneel zuinige koopjesjager. Nederlandse consumenten zijn erg prijsgevoelig en dol op prijsvergelijkingen. Het ongewenste gedrag duurder maken (balie) heeft dan ook als gevolg dat men kiest voor het goedkopere kanaal (digitaal).        

 

Pas prijsdifferentiatie toe

Burgers en bedrijven kunnen bij gemeenten terecht voor Uittreksel BRP, afschrift (uittreksel) burgerlijke stand, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en bewijs van in leven zijn. Aan de afgifte van deze documenten zijn kosten verbonden. Als burgers en bedrijven online dergelijke documenten online aanvragen inclusief betaling bespaart dat de gemeente niet alleen tijd, de verwerking is daardoor ook beter planbaar. Vandaar dat gemeente Veere al jaren een ander bedrag in rekening brengt voor een document aangevraagd aan de balie of online en daarover actief communiceert via diverse kanalen; https://www.veere.nl/uittreksels. Eenvoudig te realiseren want het is slechts een kwestie van opnemen in de legesverordening dat deze prijsdifferentiatie mag.

Deel via:

Waarom dit werkt

In de psychologie is bekend dat gedrag niet alleen wordt bepaald door de mate van motivatie, maar ook door de mate waarin het gedrag makkelijk of moeilijk is. Dit kun je bewerkstelligen door het gedrag mentaal of fysiek moeilijker te maken of door het ongewenste gedrag duurder te maken.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)