Direct naar de content
icon search white

Bouw een persoonsonderzoek op

Stemdistrict.jpeg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iOnderzoek
#145

Optimaliseer het gebruiksgemak

Geef gebruikers het vertrouwen dat zij zelf de macht hebben over het proces. Creëer bijvoorbeeld overzicht, maak processen zo eenvoudig en doorzichtig mogelijk. Gemak ontstaat bijvoorbeeld door het voorinvullen van bekende gegevens; prefill. Geef daarnaast aan de gebruikers aan dat het mogelijk is om later wijzigingen door te voeren en dat fouten hersteld kunnen worden. Dit alles geeft vertrouwen en dat verlaagt de drempel voor het gebruik.

Bouw een persoonsonderzoek op

Als er twijfel bestaat over de juistheid van een onderdeel op de Persoonslijst (PL) kan er een persoonsonderzoek gestart worden. Voor het in onderzoek zetten van de gegevens op de persoonslijst kan Bijhouden persoonslijst gebruikt worden. Voor onderzoek naar de overige gegevens op de persoonslijst
is het proces iPersoonsonderzoek ontwikkeld. Je legt daarmee voor een geselecteerde persoon gegevens vast over onder andere het onderzoek, de melding en contactmomenten. Ook documenten maken en toevoegen aan het dossier en het in onderzoek plaatsen van gegevens op de persoonslijst en het weer uit onderzoek halen van deze gegevens (nadat bekend is wat de vervolgactie is) behoren tot de mogelijkheden. Zo ondersteun je bij de opbouw van het onderzoeksdossier en het bepalen van de juiste vervolgacties.

Deel via:

Waarom dit werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Door dit vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)