Direct naar de content
icon search white

Burger komt naar gemeentehuis voor natte handtekening

Gemeentehuis
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#56

Maak digitale aangifte na thuisgeboorte mogelijk

Hoewel steeds minder vrouwen thuis bevallen komt het nog altijd voor; 13% in 2017. Deze ouders doen het liefst thuis digitaal de geboorteaangifte. Ondanks identificatie met DigiD binnen het proces iGeboorte is een schriftelijke handtekening onder geboorteakte zetten toch nodig. Dat kan aan de balie in het gemeentehuis of bij de kersverse ouders thuis.

Resultaten

In steeds meer gemeenten kunnen kersverse ouders digitaal aangifte doen van de thuisgeboorte. In de meeste gevallen gaat de ouder vervolgens naar het gemeentehuis en zet daar zijn natte handtekening op de door de ambtenaar uitgeprinte en ondertekende akte. Daarna wordt automatisch de BRP bijgewerkt. 

Voor de burger betekent dit samen aangifte doen vanuit thuis. Dat resulteert in een mooi moment voor de ouders samen en geen foutieve namen meer nu de partner meekijkt. Deze aangifte staat automatisch als taak klaar in de werklijst van de ambtenaar. Voor de medewerker betekent dit minder werk omdat alle gegevens al zijn ingevuld door de kersverse ouders. 

Deel via:

Waarom dit werkt

Wie net vader is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)