Direct naar de content
icon search white

Durf los te laten

rechtspraak.jpg
thema icon
thema Aansturing
App iBurgerzaken
#73

Heb lef en maak keuzes

Als je stappen wilt zetten moet je vrij durven denken. Van buiten naar binnen, niet vanuit structuren en systemen. Het is daarbij van belang om steeds voldoende durf te blijven tonen. Loop daarom net als een tambour-maître voor de troepen uit; voel jezelf eigenaar van het veranderingsproces.

Heb lef als bestuurder: Om je als eigenaar van het digitaliseringsproces te profileren en om dit actief uit te dragen. Zodat mensen binnen je organisatie zich gesteund weten, ook als er fouten gemaakt worden. Heb het lef om te staan voor ‘de klant centraal stellen’ en kleur daarbij buiten de lijntjes. Heb ook het lef om tijdig na te denken over strategische keuzes. En om enthousiaste voortrekkers vrij te spelen, zodat ze ongehinderd aan de slag kunnen.

Heb ook lef als ambtenaar: Stap af op die bestuurder, overtuig en vraag om steun. Heb het lef om gewoon van start te gaan, zonder dat het helemaal geformaliseerd is. Om fouten te maken, of om onorthodoxe wegen te bewandelen.

Durf los te laten

Als leidinggevende moet je durven loslaten. Je moet vertrouwen op kwaliteiten van medewerkers en energie die daar in zit. Juist als je mensen hebt die vrij willen en kunnen denken en die vanuit die energie kunnen werken, dan moet je dat stimuleren. Je moet ze faciliteren, zodat ze de dingen kunnen doen zoals ze dat willen.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Gemeente Utrechtse Heuvelrug

‘Van een verticale ambtelijke organisatie zijn wij in 2016 omgevormd naar een netwerkorganisatie. Sindsdien liggen verantwoordelijkheden laag in de organisatie. Zo dicht mogelijk bij onze vakmedewerkers. We hebben ze uitdrukkelijk meegenomen in deze veranderingen. En dat doen we nog steeds; We geven samen de dienstverlening en bijbehorende processen vorm. Waarom? Als je mensen blijft vertellen wat ze moeten doen, krijg je personeel. Als je samen met hen ontwikkelt hoe je je dienstverlening vormgeeft, heb je medewerkers.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Door een (innovatie-)traject op te starten daar waar de energie en het enthousiasme zitten maak je een vliegende start; stap voor stap. Vertrouw erop dat de rest volgt en overtuig anderen gaandeweg met de eerste resultaten.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)