Direct naar de content
icon search white

Een bal óp de lijn is ook in

roze-voetbal.jpg
thema icon
thema Aansturing
App iGeboorte
#55

Heb lef en maak keuzes

Als je stappen wilt zetten moet je vrij durven denken. Van buiten naar binnen, niet vanuit structuren en systemen. Het is daarbij van belang om steeds voldoende durf te blijven tonen. Loop daarom net als een tambour-maître voor de troepen uit; voel jezelf eigenaar van het veranderingsproces.

Heb lef als bestuurder: Om je als eigenaar van het digitaliseringsproces te profileren en om dit actief uit te dragen. Zodat mensen binnen je organisatie zich gesteund weten, ook als er fouten gemaakt worden. Heb het lef om te staan voor ‘de klant centraal stellen’ en kleur daarbij buiten de lijntjes. Heb ook het lef om tijdig na te denken over strategische keuzes. En om enthousiaste voortrekkers vrij te spelen, zodat ze ongehinderd aan de slag kunnen.

Heb ook lef als ambtenaar: Stap af op die bestuurder, overtuig en vraag om steun. Heb het lef om gewoon van start te gaan, zonder dat het helemaal geformaliseerd is. Om fouten te maken, of om onorthodoxe wegen te bewandelen.

Een bal óp de lijn is ook in

Met de elektronische handtekening onder de geboorteaangifte in het kraambed loopt gemeente Almelo ver voor de troepen uit. Al in juni 2016 maakten ze de volledige online aangifte mogelijk in samenwerking met het Almelose ZGT-ziekenhuis.

Irene ten Seldam, voormalig wethouder

‘Wij kiezen ervoor om de elektronische handtekening al volledig te accepteren als die in het ziekenhuis gezet wordt. Daarvoor is een speciaal geprepareerde IPad in het ZGT beschikbaar. Daarmee zoeken we de grenzen van de wet op, daar zijn we ons van bewust. We vergelijken het graag met tennis: een bal óp de lijn is ook in.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Door een (innovatie-)traject op te starten daar waar de energie en het enthousiasme zitten maak je een vliegende start; stap voor stap. Vertrouw erop dat de rest volgt en overtuig anderen gaandeweg met de eerste resultaten.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)