Direct naar de content
icon search white

Zorg voor herkenbaarheid

Afb. iNationaliteit.png
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iNationaliteit
#85

Uniformeer en standaardiseer!

Alle gebruikers zijn gebaat bij standaardisering; burgers, bedrijven en ambtenaren. Logica en uniformiteit maken processen duidelijker en efficiënter. Daarom kent iBurgerzaken - waar mogelijk - voor elk proces dezelfde opbouw, symbolen en formuleringen. Dat voorkomt verwarring en zorgt dat terugkerende gebruikers nieuwe processen nog sneller onder de knie hebben.

 

Zorg voor herkenbaarheid

Gemeente Edam-Volendam gebruikt sinds april 2019 iNationaliteit; deze app bevat een proces waarin een burger die de Nederlandse nationaliteit wil een aanvraag indient voor naturalisatie of optie. Kees Springer, coördinator Publiekszaken is al direct bij de regionale opleiding enthousiast: “Een groot voordeel van iNationaliteit is dat de opzet vergelijkbaar is met de andere processen in iBurgerzaken, dat zorgt voor herkenbaarheid. Ook dit proces neemt je dus stapsgewijs mee: van aanvraag tot de uitreiking van het (Koninklijk) Besluit, het zit allemaal in één proces. Gedurende de opleidingsdag waren we al gestart om de eerste naturalisaties in het systeem te verwerken. En hoewel het proces net een andere manier van werken vroeg van ons, zijn ze daags daarna verder gegaan.”

Gebruik uitgeleverde modeldocumenten

Als ambtenaar en gebruiker van iNationaliteit heb je alle benodigde (RWN) aanvraagdocumenten in één lijstweergave direct beschikbaar. Als medewerker burgerzaken maak je zo snel de juiste documenten aan op basis van de standaard uitgeleverde modeldocumenten. En wanneer nodig bewerk je ze per stuk, direct vanuit de zaak.

Deel via:

Waarom dit werkt

Alles wat gebruikt wordt heeft een ‘leercurve’. Hoe steiler de leercurve, hoe meer moeite het kost om het onder de knie te krijgen. Herkenbare elementen zorgen voor een vlakkere leercurve. En hoe minder steil de leercurve is, hoe makkelijker iemand door een systeem of proces gaat.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)