Direct naar de content
icon search white

Maak dynamische dossiers aan voor naturalisatie of optie

keyboard-621830.jpg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iNationaliteit
#154

Optimaliseer het gebruiksgemak

Geef gebruikers het vertrouwen dat zij zelf de macht hebben over het proces. Creëer bijvoorbeeld overzicht, maak processen zo eenvoudig en doorzichtig mogelijk. Gemak ontstaat bijvoorbeeld door het voorinvullen van bekende gegevens; prefill. Geef daarnaast aan de gebruikers aan dat het mogelijk is om later wijzigingen door te voeren en dat fouten hersteld kunnen worden. Dit alles geeft vertrouwen en dat verlaagt de drempel voor het gebruik.

Maak dynamische dossiers aan voor naturalisatie of optie

Een aanvraag voor naturalisatie of optie is een langlopende procedure, variërend van enkele weken tot maanden. Als ambtenaar in dit proces goed worden ondersteund is dan ook een hele verademing. Op basis van een beslisboom bepaalt iNationaliteit welke documenten nodig zijn voor de aanvraag bij het IND. Dankzij iDocumentcreatie lever je vervolgens op het juiste moment in het proces standaard modeldocumenten uit voor de aanvraag, bevestiging, uitnodiging en schriftelijke verklaring van verbondenheid. Om extra grip te houden op de zaak geef je een signaaldatum in; de zaak krijgt op deze datum een hoge prioriteit en staat automatisch bovenaan je werklijst. Met deze werkwijze weet je zeker dat je de gewenste dienstverlening naar de optant of naturalisandus garandeert, een snelle of onverwachte wijziging in het proces is immers altijd mogelijk.

Deel via:

Waarom dit werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Door dit vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)