Direct naar de content
icon search white

Voorkom een hack

hacker-3342696_1920.jpg
thema icon
thema Security
App iBurgerzaken
#108

Voorkom een hack

Iedereen loopt risico om gehackt te worden. Door een valse e-mail, een foute software-update of een nepwebsite. Wij willen Nederland online veiliger maken, maar cybersecurity is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. 

Gemeente Lochem door het oog van de naald bij hack

Op 6 juni 2019 ontdekte de gemeente Lochem dat haar ICT-systeem gehackt was. Uit onderzoek blijkt niet dat bij de hack op de gemeente persoonsgegevens van inwoners bekeken, gestolen of gewijzigd zijn. De aanval was erop gericht grote delen van de administratie te versleutelen en losgeld te eisen. Uit onderzoek blijkt dat de dader(s) heel geraffineerd te werk zijn gegaan.

> Videoreportage Alert Online

Leren van Lochem

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Data zijn de levensader van ons werk als lokale overheid. Gegevens moeten bij ons veilig zijn en zonder twijfel digitaal aan ons toevertrouwd kunnen worden. Vanuit dit belang heb ik deze hack laten onderzoeken. Leren van incidenten helpt bij de weerbaarheid en verkleint de kans op herhaling. We zijn letterlijk door het oog van de naald gekropen. Informatieveiligheid en het snel organiseren van operationele inzet moet hoog op de agenda van overheid en bedrijfsleven. Ik ben alle betrokken partijen dankbaar voor hun inzet tijdens dit incident. Ik ben blij dat we erger hebben kunnen voorkomen. Onze lessen deel ik graag met anderen. De Informatie Beveiligings Dienst ondersteunt gemeenten hierbij”.

> Openbare rapportages

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Productmanager
Engelbert Wijnhoven