Direct naar de content
icon search white

Op en top dienstverlenend

Geboorte - babyvoetjes
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#65

Maak digitale aangifte na thuisgeboorte mogelijk

Hoewel steeds minder vrouwen thuis bevallen komt het nog altijd voor; 13% in 2017. Deze ouders doen het liefst thuis digitaal de geboorteaangifte. Ondanks identificatie met DigiD binnen het proces iGeboorte is een schriftelijke handtekening onder geboorteakte zetten toch nodig. Dat kan aan de balie in het gemeentehuis of bij de kersverse ouders thuis.

Wees op en top dienstverlenend

Medewerkers van gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan persoonlijk naar de inwoners thuis voor de handtekening onder de geboorteakte.

Felicitatiekaart en geboortegeschenk

Hermannus Stegeman

‘Met de medewerkers hebben we een mooie felicitatiekaart ontwikkeld. En van hen kwam ook het idee om een mooi beertje cadeau te geven. Deze beertjes maken medewerkers van een lokaal kennisinstituut voor mensen met een visuele beperking. Als dat niet past bij dienstverlenend zijn?!’

Cijfers gemeente Utrechtse Heuvelrug

  • Selfservicepercentage 78%
  • 9 aangiftes geboorte
  • Klanttevredenheid gestegen!

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn – een momentopname – van september 2019.

Deel via:

Waarom dit werkt

Wie net vader is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)