Direct naar de content
icon search white

Profiteer van de kennis van (onafhankelijke) experts

refugees-1020259.jpg
thema icon
thema Co-creatie
App iVerblijf & Adres
#27

Ga gluren bij de buren

Kijken naar hoe collega’s of andere gemeenten apps gebruiken of processen uitvoeren kan inspireren. Als deze praktijkvoorbeelden aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen zij een prima middel zijn om dit te integreren in de dagelijkse praktijk. Als eerste is er de impact op iemands handelen, de concrete veranderingsacties: oppervlakkig gebruik, adoptie/imitatie of adaptatie. Daarnaast is er de impact op iemands denken: bevestiging van de eigen opvattingen, uitbreiding van de bestaande opvattingen of ontwikkeling van strategisch denken.

Profiteer van de kennis van (onafhankelijke) experts

Profiteer van de kennis van (onafhankelijke) experts bij de keuze van je product en de optimalisatie van je proces. Je kunt veel kennis inwinnen over specifieke processen door met andere ervaringsdeskundigen in gesprek te gaan. Zij hebben bovendien vaak een objectieve(re) kijk op jouw dillema’s. En zijn bovendien onafhankelijk en minder vatbaar voor interne politiek en/of gevoelige situaties. Dat zorgt al snel voor het duwtje in de goede richting.

Marja Schuitemaker, vakspecialist B, bij gemeente Hardenberg was bij de #LSG18 workshop in Dalfsen:

‘De interactie en discussie met ervaringsdeskundigen van andere gemeenten en experts van PinkRoccade Publiekszaken maakt dat je kritisch kijkt naar het verhuisproces. Het zet je aan tot denken over hoe jij zelf de inrichting hebt gedaan. Je ziet meteen mogelijkheden en keuzes die je kunt heroverwegen. Door op deze dag ook samen naar de procesconfiguratie te kijken weet je bovendien direct waar je in iBurgerzaken de juiste instellingen kunt vinden voor jouw ideeën.’

Cijfers gemeente Hardenberg

  • Selfservicepercentage 76%
  • 25% 'Groene verhuizing'
  • 307 aangiftes verhuizen

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn – een momentopname – van september 2019.

 

Deel via:

Waarom dit werkt

Goed voorbeeld doet goed volgen: het observeren van praktijkvoorbeelden bij respondenten brengt meestal ‘iets’ teweeg. Dat ‘iets’ loopt uiteen van het opdoen van inspiratie tot grondige wijzigingen in de praktijk. Deze diversiteit in reacties hangt onder meer samen met de kwaliteit en de herkenning van de getoonde praktijkvoorbeelden.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)