Direct naar de content
icon search white

Opstarten reserveren uitvaart vanuit iOverlijden

Overlijden - dauw
thema icon
thema Proces optimalisatie
App iOverlijden
#81

Optimaliseer het gebruiksgemak (medewerker)

Geef gebruikers het vertrouwen dat zij zelf de macht hebben over het proces. Creëer overzicht, maak processen zo eenvoudig en doorzichtig mogelijk. Geef aan dat het mogelijk is om later wijzigingen door te voeren en dat fouten hersteld kunnen worden. Door vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.

Opstarten reserveren uitvaart vanuit iOverlijden

De koppeling tussen iOverlijden en iBegraafplaats zet je aan in de procesconfiguratie van iOverlijden: ‘Aangifte overlijden (Binnenland)’. Zowel de gegevens van de overledene als de gegevens van de aanvrager/rechthebbende zijn dan automatisch ingevuld bij het regelen van de uitvaart. Dat is prettig voor de uitvaartverzorger en de medewerker bij de gemeente; minder kans op fouten en tijdsbesparing.

Gemeente Urk

Maarten Hakvoort, beheerder begraafplaatsen

‘Controle is een heel belangrijk onderdeel in ons vak want fouten maken ligt erg gevoelig, bij de nabestaanden. Met het gebruik van – iOverlijden en – iBegraafplaats heeft de uitvaartverzorger de overledene opgehaald uit de BRP. Dat we de gegevens digitaal ontvangen scheelt ons bovendien zeker 10 minuten per aanvraag. Daardoor houd ik meer tijd over voor datgeen waar mijn hart ligt: het beheer van de begraafplaats.’

Deel via:

Waarom het werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Dat zorgt voor een groter vertrouwen.

‘Mijn doel: 10 miljoen blije burgers én 250 tevreden gemeenten.’

Mat Keijers, Productmanager Burgerzaken
Mat Keijers