Direct naar de content
icon search white

Aangifte overlijden door uitvaartverzorger

Overlijden - riet
thema icon
thema Selfservice
App iOverlijden
#35

Gebruik eHerkenning voor bedrijven en instellingen

Ondernemers verwachten steeds meer dat zij producten en diensten online kunnen aanvragen en dat zij ook via online kanalen antwoord krijgen op hun verzoek. Ze nemen niet langer genoegen met een 9-tot-5-mentaliteit, ze willen geholpen worden wanneer dat het beste uitkomt. Daarom en vanwege (dienstverlenings-)doelstellingen van de gemeente is verbetering van de online dienstverlening voor alle gemeenten een hoofdzaak. Met eHerkenning kan ook een bedrijf of instelling veilig, betrouwbaar en eenvoudig online zaken regelen met gemeenten. Je kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor bedrijven. En het wordt toegepast binnen verschillende burgerzakenprocessen; overlijden, verhuizen, begraven etc.

Aangifte overlijden door uitvaartverzorger

De mogelijkheid om als uitvaartverzorger bij de gemeente digitaal aangifte van overlijden te doen vergroot de efficiency voor alle betrokken partijen. Uitvaartverzorgers in Waalwijk zijn dan ook blij met de mogelijkheid om sinds 2014 digitaal aangifte met eHerkenning te doen van overlijden. Het scheelt hen tijd, en veel ritjes naar het gemeentehuis. Bovendien is de kans op fouten kleiner doordat de uitvaartverzorger alle benodigde informatie digitaal aanlevert. Ook voor de nabestaanden is het prettig want het uittreksel van overlijden ontvangen ze sneller.

Cijfers gemeente Waalwijk

  • Selfservicepercentage 87%
  • 489 aangiftes overlijden
  • Tijdsbesparing gemeente: van 22 naar 5 minuten per aangifte
  • Tijdsbesparing Monuta: 1,5 tot 2 uur per aangifte

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn van 2020.

Deel via:

Waarom dit werkt

eHerkenning regelt de digitale herkenning (authenticatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie). Met andere woorden: “Bent u wie u zegt dat u bent? En mag u doen wat u doet?”.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)