Direct naar de content
icon search white

Zet dienstverlening én taakstelling centraal

Geboorte - babyhoofd
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#88

Maak digitale geboorteaangifte mogelijk vanuit elk kraambed

Op 6 november 2019 heeft de Koning een nieuwe wet vastgesteld waardoor de geboorteaangifte volledig digitaal kan worden afgehandeld. Kersverse ouders doen dan ook in 84% van de gevallen digitaal de geboorteaangifte vanuit het kraambed in het ziekenhuis of thuis. Deze aangifte inclusief 'Verklaring arts' staat automatisch als taak klaar in de werklijst van de ambtenaar.

Zet dienstverlening én taakstelling centraal

Geboorteaangifte doen is zo gepiept in het Bravis ziekenhuis te Bergen op Zoom. Er komt geen pen en papier meer aan te pas dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis. Deze vorm van digitale dienstverlening sluit heel goed aan bij de taakstelling in gemeente Bergen op Zoom. Daarnaast is het ook een verbetering van de dienstverlening; zeker de kersverse ouders uit omliggende gemeenten willen zo snel mogelijk naar huis en komen liever niet terug naar Bergen op Zoom voor de geboorteaangifte.

Cijfers gemeente Bergen op Zoom

  • Selfservicepercentage 84%
  • 2.282 aangiftes geboorte
  • Slechts 23% ouders inwoners Bergen op Zoom
  • Tijdsbesparing van 21 minuten per aangifte

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn van 2020.

Deel via:

Waarom dit werkt

Wie net ouder is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)