Direct naar de content
icon search white

Zet dienstverlening én taakstelling centraal

Geboorte - babyhoofd
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#88

Maak digitale geboorteaangifte in ziekenhuis mogelijk

Kersverse ouders doen digitaal de geboorteaangifte op het kraambed in het ziekenhuis via een tablet. Deze aangifte staat automatisch als taak klaar in de werklijst van ambtenaar. In de ideale wereld inclusief de handtekening op de geboorteakte die de aangever elektronisch plaatst. De akte dient dan enkel nog ondertekend te worden door de ambtenaar; elektronische of natte handtekening. De goede samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis is een groot voordeel voor alle betrokkenen.

Zet dienstverlening én taakstelling centraal

Geboorteaangifte doen is zo gepiept in het Bravis ziekenhuis te Bergen op Zoom. Er komt geen pen en papier meer aan te pas dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis. Deze vorm van digitale dienstverlening sluit heel goed aan bij de taakstelling in gemeente Bergen op Zoom. Daarnaast is het ook een verbetering van de dienstverlening; zeker de kersverse ouders uit omliggende gemeenten willen zo snel mogelijk naar huis en komen liever niet terug naar Bergen op Zoom voor de geboorteaangifte.

Cijfers gemeente Bergen op Zoom

  • Selfservicepercentage 75%
  • 210 aangiftes geboorte
  • Slechts 23% ouders inwoners Bergen op Zoom
  • Tijdsbesparing van 21 minuten per aangifte

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn – een momentopname – van september 2019.

Deel via:

Waarom het werkt

Wie net vader is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Mijn doel: 10 miljoen blije burgers én 250 tevreden gemeenten.’

Mat Keijers, Productmanager Burgerzaken
Mat Keijers