Direct naar de content
icon search white

Overledene ‘controleren’

Overlijden - riet
thema icon
thema Proces optimalisatie
App iOverlijden
#96

Optimaliseer het gebruiksgemak (online)

Geef burgers en bedrijven het vertrouwen dat zij zelf de macht hebben over het proces. Creëer bijvoorbeeld overzicht, maak processen zo eenvoudig en doorzichtig mogelijk. Gemak ontstaat bijvoorbeeld door het voorinvullen van bekende gegevens; prefill. Geef daarnaast aan de gebruikers aan dat het mogelijk is om later wijzigingen door te voeren en dat fouten hersteld kunnen worden. Dit alles geeft vertrouwen en dat verlaagt de drempel voor het gebruik.

Overledene ‘controleren’

Een uitvaartverzorger doet online aangifte van overlijden met iOverlijden. Aan de hand van het BSN, de geboortedatum en de achternaam (geslachtsnaam) van de overledene worden de gegevens van de overledene gecontroleerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geeft de uitvaartverzorger vertrouwen en biedt de ambtenaar bovendien zekerheid over de informatie die hij ontvangt.

Deel via:

Waarom het werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Door dit vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.

‘Mijn doel: 10 miljoen blije burgers én 250 tevreden gemeenten.’

Mat Keijers, Productmanager Burgerzaken
Mat Keijers