Direct naar de content
icon search white
Burger- en bedrijvenportaal

iPortaal - het product

Je eigen zaken terugzien via het burger- en bedrijvenportaal. 

Regie op eigen gegevens

Burgers, bedrijven en instellingen hebben steeds meer de behoefte om hun persoonlijke gegevens te beheren, organiseren en delen. Ze willen bijvoorbeeld zelf zien wat de status is van een zaak die ze bij een gemeente hebben lopen; 24/7 op een moment dat het hen uitkomt. In een betrouwbare omgeving waar ook documenten op een veilige manier gedeeld kunnen worden. Een portaal van waaruit in de ideale wereld ook zaakinformatie kan worden toegevoegd door burger of bedrijf.  

Voorbeelden van mogelijke acties

  • Burger: inzien status zaak en bijbehorende documenten
  • Uitvaartverzorger: downloaden van ‘Verlof tot begraven’ 
  • Uitvaartverzorger: downloaden van ‘Overlijdensakte’

Hoe het in zijn werk gaat

Vanuit de website van de gemeente klikt de burger of ondernemer eenvoudig door naar hun portaal. Beide portalen zijn namelijk benaderbaar via een aparte URL. Daarna opent zich een pagina waarop ingelogd moet worden (DigiD voor de burger of eHerkenning voor de ondernemer). Na identificatie opent zich de pagina waarop alle burgerzaken getoond worden. Per zaak is de volgende informatie beschikbaar:

  • Zaakomschrijving (bijvoorbeeld: Aangifte geboorte)
  • Zaaknummer
  • Aanvraagdatum
  • Zaakstatus (in behandeling, afgerond of afgewezen)
  • Laatste wijzigingsdatum
  • Hoofdbetrokkene

Alle gegevens van een zaak kunnen worden ingezien door op de knop 'raadplegen' te klikken. Je gaat dan direct door naar de zaakgegevens. Naast deze gegevens heb je de mogelijkheid om documenten te delen via dit portaal. Alle documenten met vertrouwelijkheid 'openbaar' worden getoond in het portaal. 

Dylan Kusters, Innovatiemanager Publiekszaken

‘Op deze manier heb je een digitaal loket voor de burger en bedrijf, maar kan je dus ook direct op een veilige manier documenten delen. Zo kan bijvoorbeeld de uitvaartondernemer direct en veilig het 'Verlof tot begraven' downloaden vanuit het portaal en hoef je deze als gemeente niet op te sturen.’

 

Deel via:

‘(i)Burgerzaken klaar voor de toekomst. Daar gaan we samen voor!’

Frank van Baren, Product Owner / Business Analist
Frank van Baren (zij)