Direct naar de content
icon search white
iNzicht

iCollect

Big data, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Power BI (Business Intelligence), informatiesamenleving. Het is een greep uit de waslijst aan ‘hippe’ termen die je tegenwoordig tegenkomt als het om digitalisering gaat. Ook binnen gemeenten is dit een steeds belangrijker wordend onderwerp. Niet in de laatste plaats doordat gemeenten over het algemeen de beschikking hebben over steeds meer data, uit tal van bronnen.

“Datagedreven sturing is sturingshandelen gebaseerd op het systematisch verzamelen, beheren, analyseren en interpreteren van data. Het is als zodanig een specifieke praktijk van informatiegestuurd handelen.” (Bron: Datagedreven sturing bij gemeenten, VNG, 7 februari 2018). 

Hoe ga je ermee aan de slag? 
Team iNzicht van PinkRoccade is dagelijks bezig voor gemeenten om ze te helpen op het gebied van datagedreven sturing. Zij houden de (digitale) ontwikkeling nauwgezet in de gaten, zodat ze gemeenten goed kunnen adviseren en begeleiden in dit proces. Team iNzicht is op dit moment samen met de gemeenten aan het kijken naar een centraal datawarehouse in de cloud (iCollect). Dit platform biedt gegevensuitwisseling in alle standaarden. Laten we eerst kijken naar het stappenplan dat we hebben opgesteld om zo goed en efficiënt mogelijk met datagedreven sturing te kunnen beginnen. Deze kun je hier lezen. 

De datagedreven overheid, iNzicht 360
Naast het technische vraagstuk, brengt datagedreven sturing ook een organisatorisch vraagstuk met zich mee. Datagedreven werken betekent tenslotte een andere manier van werken.

Elke gemeente is inmiddels bezig met het thema datagedreven sturing en verantwoording, ieder in zijn eigen tempo. De huidige dataprojecten variëren van experiment tot reeds verankerde plannen, bestaande uit do, check & act-cycli. Een dynamisch en rap ontwikkelend onderwerp.

Om deze ontwikkeling te versnellen zet Pink Roccade Local Government, iNzicht in op de ontwikkeling en het verbeteren van de vijf hoekstenen om datagedreven werken succesvol neer te zetten in een organisatie: mensen, processen, data, analyse & IT. 

Als PinkRoccade zijn wij er voor alle lokale overheden in Nederland. Graag zetten wij met jullie de volgende stap richting een volledig datagedreven werkende organisatie, waarbij wij, met jullie, meetbare resultaten willen behalen met behulp van data, namelijk: 

  • Efficiënter werken
  • Effectiever werken
  • Innovatiever werken

Het einddoel is om alle organisatielagen en belanghebbenden te voorzien van bruikbare stuur- en verantwoordingsinformatie, iNzicht 360. Uiteraard met vervulling van de randvoorwaarden als privacy en informatieveiligheid.

De volgende stap: gemeentelijke gegevensuitwisseling as a Service
Wellicht klinkt de term Software as a Service (SaaS) bekend in de oren. Het is in elk geval een dienst die heel goed tussen het rijtje woorden aan het begin van deze whitepaper past. Dankzij iCollect is er nu echter gemeentelijke gegevensuitwisseling as a Service: de volgende stap binnen datagedreven sturing.

Dit platform biedt gegevensuitwisseling in alle vormen. Doordat iCollect voldoet aan de nieuwste technologie is het compatibel met tal van systemen. Daarnaast komen tal van nieuwe innovaties en toepassingen terug in iCollect - zo wordt in de Pink Private Cloud 24/7 de data op veilige wijze beheerd. Doordat er met dit product veel meer mogelijk is en wij gemeenten nog meer kunnen ondersteunen, hebben gemeenten op hun beurt meer tijd op wat er voor hen toe doet: gebruik maken van de verzamelde data voor een verbeterde dienstverlening.

Het platform iCollect is inzetbaar voor elke gemeente. Elke gemeente bewandelt zijn eigen pad op datagedreven sturing. De oplossing is modulair opgezet zodat het aansluit op de wensen van de gemeente. 

Meer weten?
Wil je meer weten over deze routes en wil je weten welke het meest geschikt is voor jullie als neem dan contact op via Cora.Schreuders@pinkroccade.nl.

Deel via:

‘Samen kom je verder!’

Cora Schreuders, Product Manager Datagedreven sturing
Cora website.png