Direct naar de content
icon search white
13 april 2021 - Nieuws

Gebruikerstesten verhogen de kwaliteit van iBurgerzaken

Er zijn 9 gemeenten direct betrokken bij het testen van nieuwe iBurgerzaken releases. Deze gemeenten doorlopen een nieuwe release in hun eigen testomgeving én delen de bevindingen met ons. Zo voorkomen we zo veel mogelijk bugs bij een nieuwe release. Gemeente Amersfoort is sinds kort een Gebruikerstestgemeente, Jeroen de Boer - Projectleider implementatie iBurgerzaken bij gemeente Amersfoort- deelt zijn ervaring.  

De kwaliteitsborging van iBurgerzaken met behulp van Gebruikerstestgemeenten

Kwaliteitsborging gebeurt door verschillende soorten testen, waaronder de gebruikerstesten. Een eerdere blog van Sanne van der Zanden had daarom ook de titel Kwaliteit is de verantwoordelijkheid van iedereen. De gebruikerstest is de laatste testsoort die we uitvoeren voordat we een release bij andere gemeenten uitrollen. We maken gebruik van deze gebruikerstesten omdat gemeenten als geen ander weten welke gemeentespecifieke zaken er in de praktijk voorkomen en het is van belang dat iBurgerzaken om kan gaan met elke gemeentespecifieke werkwijze. Het resultaat: het testen van de gehele keten in diverse praktijksituaties met echte personen en gezinssamenstellingen. Zo zetten we vooraf alles in werking om bij livegang van een nieuwe release de dienstverlening aan de burger door te laten gaan. Dat is natuurlijk wat we allemaal willen.

Het proces tijdens een gebruikerstest

Gemeenten Achtkarspelen, Amersfoort, Assen, Asten, Deventer, Ede, Helmond, Lingewaard en Tytsjerksteradiel zijn momenteel de Gebruikerstestgemeenten. Daar zijn we natuurlijk super blij mee! Elke Gebruikerstestgemeente krijgt voor het testen van een nieuwe release de releasenotes én de testchart. In de testchart staan verschillende aandachtspunten waardoor er zo gericht mogelijk getest kan worden op alles binnen de release wat door de ontwikkelaars is geraakt. We houden de scope van een release bij voorkeur zo klein mogelijk om onnodige risico’s te voorkomen. De key-users bij een Gebruikerstestgemeente lopen de gehele testomgeving door en geven de bevindingen door aan de functioneel beheerder van de gemeente. Elke functioneel beheerder deelt dan deze bevindingen met Richard Bax die vanuit de afdeling Development als tester naar voren geschoven is om dit onderdeel van kwaliteitsborging in goede banen te leiden. Zo ontstaat een overzicht met de bevindingen van alle Gebruikerstestgemeenten. Met het tot stand gekomen overzicht gaan onze ontwikkelaars verder aan de slag. Zo borgen we samen de kwaliteit van iBurgerzaken.

Amersfoort als nieuwe Gebruikerstestgemeente

Gemeente Amersfoort is sinds kort ook een Gebruikerstestgemeente en heeft eind maart haar eerste gebruikerstest uitgevoerd. Een mooie mijlpaal! Gemeente Amersfoort heeft in oktober 2020 iBurgerzaken geïmplementeerd en is sindsdien erg actief om samen met ons de applicatie te blijven doorontwikkelen. De gebruikerstest draagt daar zeker ook een steentje aan bij. Jeroen de Boer (projectleider Implementatie iBurgerzaken bij gemeente Amersfoort) vertelt ons zijn ervaringen van de eerste gebruikerstest:

Jeroen de Boer, projectleider Implementatie iBurgerzaken bij gemeente Amersfoort

‘Na intern overleg wisten we al snel dat we ons graag wilden aansluiten bij de Gebruikerstestgemeenten. We vinden het goed passen bij het begrip 'Samen Verder', omdat PinkRoccade Publiekszaken hiermee samen met de gemeenten werkt aan de kwaliteit van iBurgerzaken. De gebruikerstest was wel wat administratief werk, maar we vonden het prettig om direct betrokken te worden bij het proces. Ook het directe contact heb ik als een groot voordeel ervaren. We konden direct opnemen met Richard Bax van PinkRoccade zonder tussenkomst van TOPdesk. Ik zou het gemeenten zeker aanraden om Gebruikerstestgemeente te worden.’

Neem gerust contact met ons op

Heb je een vraag over dit artikel of wil jij je ook aansluiten als Gebruikerstestgemeente? Neem dan contact op met Richard Bax via: Richard.Bax@pinkroccade.nl

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)