Direct naar de content
icon search white
6 juli 2017 - Blogs

Wetenswaardigheden Burgerzaken (juli 2017)

Dit keer vooral aandacht aan het besluit van het kabinet over de BRP en enkele onderwerpen voor met name de applicatiebeheerders en keyusers. Tip: zorg ervoor dat je medewerkers/collega’s zich aanmelden voor deze maandelijkse nieuwsbrief.

BRP: Minister trekt de stekker uit de modernisering!

Update 06-07-2017: Wellicht al gehoord of gelezen, maar gisteravond is er NO GO gegeven voor de modernisering van de BRP door minister Plasterk. Wat betekent dit voor iBurgerzaken? We waren klaar voor de modernisering. We hadden al 80% gereed voor de modernisering. En we gaan dat ook afmaken, zij het niet meer op de landelijke BRP.

Ik kan me voorstellen dat er nog vragen zijn bij een aantal gemeenten.

Onderstaand de acties die je kunt doen:

 1. De gemeente zit in een migratietraject naar iBurgerzaken. Wat nu? Dit kan gewoon doorgaan, deze koerswijziging heeft geen enkele impact op de planning. Praat erover met onze projectleider.
 2. De gemeente wil binnenkort aanbesteden. Wat nu? Ook hier gewoon mee doorgaan. De reden dat je wilt aanbesteden is in 99% van de gevallen niet anders; Betere en goedkopere dienstverlening is vaak de reden en die verandert niet.
 3. Ik zit nog op Cipers i-Series. Wat nu? Bel onze accountmanager of mij en we maken samen een hoofdplan voor de overstap naar iBurgerzaken. Het tijdspad is afhankelijk van jouw situatie en onze capaciteit.

Meer informatie is onder meer te vinden in dit artikel van de NOS.

BRP: Kabinet besluit tot periode van bezinning operatie BRP

Eerdere berichtgeving 03-07-2017: De BRP gaat periode van bezinning in. Wellicht heb je dit al vernomen uit de diverse berichtgevingen? Onderstaand het bericht vanuit de nieuwsbrief van de operatie BRP.

“Er komt een periode van bezinning voor de werkzaamheden om de Basisregistratie Personen te moderniseren, de operatie BRP (oBRP). Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft namens het kabinet dit besluit genomen vanwege de nieuwe planning van het programma oBRP en het advies van Bureau ICT-toetsing (BIT). Het programma oBRP berekent een vertraging van 15 maanden en extra kosten van 17 miljoen euro. Het BIT gaat uit van een vertraging van 33 maanden en resterende kosten om het BRP-systeem af te maken van 50 miljoen euro.”.

Inmiddels heb ik al veel vragen gehad van klanten over de gevolgen van dit bericht en het standpunt vanuit PinkRoccade aangaande iBurgerzaken. Onderstaand mijn reactie hierop:

 1. De komst van de BRP is een goede zaak voor alle burgers van Nederland en zal bijdragen tot verbetering van de dienstverlening. PinkRoccade staat hierin heel positief en hoopt dan ook dat de landelijke BRP door zal gaan. Ik zal daarom de operatie BRP altijd blijven ondersteunen.
 1. De gebruikers van iBurgerzaken hoeven zich geen zorgen te maken. Als er geen BRP komt blijven we de berichten op de huidige werkwijze ondersteunen. Als er een BRP komt sluiten we daar op aan.
 1. We gaan verder met ons investeringsprogramma om nog meer Burgerzakenprocessen te optimaliseren met selfservicemogelijkheden voor de burger en efficiëntere afhandeling door de medewerkers.

Laat ons hopen dat de besluitvorming niet te lang gaat duren. Dat is niet goed voor het team van de oBRP, de gemeenten en ook niet voor de leveranciers.

Heb je nog belangrijke beslissingen te nemen komend half jaar? Twijfel niet om me te bellen (06-29527442). Ik ben graag bereid te sparren in de meningsvorming. 

Voor de uitgebreide berichtgeving en rapporten verwijs ik graag naar de publicatie van de Rijksoverheid. 

 

Goede reacties op verbeterprogramma iBurgerzaken

In de laatste nieuwsbrief gaf ik een overzicht van ons verbeterprogramma:

 • gefaseerde uitlevering;
 • uitbreiding testen;
 • beveiligde netwerken;
 • extra monitoring;
 • extra ondersteuning;
 • continuïteitsvoorziening.

De oproep om dit samen met onze klanten in kwartiermakersgroepen op te pakken, heeft veel response gekregen. Ik verwacht dat we dit vanaf het 3e kwartaal 2017 vergaand hebben ingevoerd. Release 2.9 wordt als eerste release gefaseerd uitgeleverd bij een 6-tal gemeenten. Deze gemeenten krijgen dan ook extra ondersteuning en testfaciliteiten.

Klasse dat iedereen meedenkt en meedoet.

iCommunity inmiddels al 350 leden

Het groeit als kool is het spreekwoord wat past bij de iCommunity voor en door de gebruikers. Een moderne manier om te communiceren. Als keyuser of applicatiebeheerder moet je hier een keer naar gekeken hebben en deel van uitmaken.

Ben je nog geen lid? Mail naar koc.helpdesk@pinkroccade.nl.

Gemeente Buren en Helmond kiezen voor iBurgerzaken

De gemeente Helmond kende een terdege en zorgvuldig aanbestedingstraject. op basis van de Best Value Approach (nieuwe vorm aanbesteding). Gemeente Helmond stapt over naar iBurgerzaken en wil hiermee haar doelstellingen van betere en goedkopere dienstverlening naar de burger op basis van zaakgericht werken en selfservice binnen 1 jaar bereiken. Welkom bij de iBurgerzaken klanten.

Ook welkom aan de gemeente Buren, die de overstap maakt van Cipers naar iBurgerzaken. Op naar een snelle en tevreden implementatie. Buren is hiermee de 128e gemeente die gebruik gaat maken van iBurgerzaken.

Veel interesse voor extra beveiliging netwerkverbindingen

Netwerken zijn nog steeds een zwakke schakel in de beschikbaarheid. Vorige week lag wederom een deel van Nederland rondom Rotterdam plat en de week ervoor was er de wereldwijde computeraanval met gijzelsoftware. Terecht dat ICT managers plannen maken ook een extra uitwijk of dubbele beveiliging te hebben voor de netwerken.

Afgelopen weken zijn een 10-tal iBurgerzaken gemeenten voorzien van de VPN oplossing. VPN staat voor Virtual Private Network en kun je zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Zeker als het gaat om persoonsgegevens (datalekken) is deze extra beveiliging bovenop of naast GemNet wel aan te raden. Wil je meer weten? Mail naar onze expert Remko de Jong.

Weer een eigen inhoudelijk congres! Meld je NU aan…

Tot slot een warme aanbeveling van mij, in het bijzonder voor hoofden Burgerzaken.

Meld je aan voor het Grote Publiekszaken Selfservicecongres (#GPSC17), wat onderdeel is van onze Landelijke Selfservicecompetitie voor Gemeenten (#LSG17). Hier moet je bij willen zijn.

Is ook nog gratis. Wacht niet: vol is vol.

Klik hier om je aan te melden.

---- 

Ontvang je onze Publiekszaken nieuwsbrief nog niet? Vergeet je dan niet aan te melden, zodat je deze update nooit meer hoeft te missen... Stuur bovendien deze nieuwsbrief door naar je collega’s die wellicht de nieuwtjes ook willen weten.

Deel via: