Direct naar de content
icon search white
2 september 2019 - Blogs

Peter van der Wel: futuroloog met passie

Vraag jij je wel eens af waar je naar toe wil? En dan bedoel ik niet naar welke vakantiebestemming, dan doel ik meer op een beeld van de gewenste toekomst. We weten allemaal vaak wat we niet willen. Weten we echter ook waar we dan wel naar toe willen? Dat helpt namelijk om te voorkomen dat er een onduidelijk en steeds meer gepolariseerd speelveld ontstaat. Om je op de juiste gedachtegang te helpen spreekt futuroloog Peter van der Wel op #GPSC19. Zo combineren we het heden (5-jarig jubileum), het verleden (best practices) en de toekomst (futuroloog) op vrijdag 22 november.

De toekomst is van ons allemaal

Wat is een futuroloog? Een futuroloog denkt na over de toekomst: wat zijn ontwikkelingen die impact hebben op de mens, organisaties, instellingen, het bedrijfsleven, de overheid en de maatschappij. Futurologen doen dit op basis van onderzoek van trends die ze in de maatschappij, in het wetenschappelijk onderzoek of in andere domeinen zien.

Ondanks dat je goed kan nadenken over de toekomst, blijft het lastig om deze te voorspellen, ook voor een futuroloog. Zeker omdat niemand weet wat – op termijn – de gevolgen zijn van wetenschappelijke en technologische doorbraken. Peter van der Wel licht toe: “De beste manier om te veranderen is een verhaal vertellen. Ook ik weet niet wat men morgen anders kan doen. Door mijn verhaal kan ik mensen wel op andere gedachte brengen…”

“De beste manier om de toekomst te voorspellen is deze zelf te maken!”, uitspraak van Peter F. Drucker.

Megatrends Digitalisering en Mobilisering

Dat is ook de reden dat we binnen PinkRoccade Local Government regelmatig strategische sessies hebben. Zo bepalen we samen met klanten, ketenpartners en experts onze richting. De 2 megatrends Digitalisering en Mobilisering (mobilization) kwamen en komen daarbij vaak aan bod:

#1 Digitalisering: Alles wat gedigitaliseerd kan worden, zal gedigitaliseerd worden. Eerst was het post, daarna muziek, films, boeken en kranten, gevolgd door geld, verzekeringen en transport.

#2 Mobilisering: Alles wordt mobiel. In 2020 werk je niet meer op computers, maar is het onzichtbaar geworden en alomvattend aanwezig. Onderzoeksbureau Gartner legt dit treffend uit: ‘Sync me, know me, track me, see me, hear me, understand me and be me. That’s where mobilization is taking us.’

Deze megatrends zie je ook terug in de ontwikkeling van iBurgerzaken. De afgelopen 5 jaar hebben vele gemeenten ervaring opgedaan met deze burgerzakenapplicatie. Zoals je wellicht hebt gelezen in de blog “Delen maakt rijk” van mijn collega Sanne van der Zanden is er tijdens #GPSC19 ook volop aandacht voor best practices.

Keynote “Regeren is vooruitzien”

Terug naar de keynote van Peter van der Wel: Het is goed om regelmatig stil te staan bij de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Vandaar dat zijn keynote de titel “Regeren is vooruitzien” draagt. Waarin hij onderwerpen als “Hier en nu bijziend” en “Leren durven geloven in het onmogelijke”  behandelt. Hij is er namelijk van overtuigd dat we de korte termijn overschatten en de lange termijn onderschatten. En hij zal je naar huis sturen in de veronderstelling dat we open moeten staan voor verandering.

De aanmeldingen gaan hard; de teller staat rond de 150 deelnemers! Wil jij zeker zijn van deelname meld je dan vandaag nog aan. De combinatie van het heden (5-jarig jubileum), het verleden (best practices) en de toekomst (futuroloog) is ook zeer interessant voor directeuren Dienstverlening en managers Burgerzaken. Hopelijk mag ik vele van jullie ontvangen op vrijdag 22 november?

Deel via: