Direct naar de content
icon search white
4 december 2023 - Blogs

Nieuwe ontwikkelingen binnen OPENburgerzaken

Sinds begin 2023 is OPENburgerzaken live. Binnen één jaar staat de teller al op 31 gemeenten die de stap vooruit zetten op het gebied van efficiënte dienstverlening! Aniek de Vet, Product Owner van OPENburgerzaken vertelt in dit blog meer over de nieuwste ontwikkelingen binnen OPENburgerzaken. 

OPENburgerzaken en de WIGG: een gouden combinatie

Op 1 januari 2024 treedt de Wet invoering gecombineerde geslachtsnaam in werking, oftewel de WIGG. Een wijziging als een achternaam leek simpel en klein, maar brengt in de praktijk voor ons complexiteit en flinke aanpassingen met zich mee. Voor jullie betekent dit in een al drukke tijd, veel extra werk waar je ook de kwaliteit moet bewaken. Daarom bekeken wij op verzoek van onze kwartiermakers hoe wij een stap extra kunnen zetten om jullie nog meer te ontzorgen. Daar kwam OPENberichten om de hoek kijken!

Met OPENberichten binnen OPENburgerzaken voorzien wij in het volledige automatische berichtenverkeer naar de ontvangende geboortegemeente in het geval dat de gemeente iBurgerzaken heeft. Als er naar de geboortegemeente wordt genotificeerd, starten we een proces voor generieke akte voor het aanmaken van de Latere Vermelding. Daarnaast notificeren we niet alleen naar de geboortegemeente als de aangifte in de woongemeente wordt gedaan, maar indien aangifte bij geboortegemeente en het kind woont ergens anders, dan sturen we ook een notificatie naar de woongemeente en starten we vooraf ingevulde bijhoudingszaak met bijlagen in de werkstroom. Met deze gouden combinatie verhoog je de kwaliteit van de BRP en verwerk je deze mutaties efficiënter voor een maximale tijdsbesparing. 

De nieuwe innovatie OPENinschrijving komt eraan

Wie tijdelijk in Nederland gaat wonen of werken wil snel kunnen beschikken over een BSN. Zeker bij de eerste inschrijving en hervestiging is het van belang een goede identiteitscontrole te doen van de persoon en zijn identificatiedocumenten. Want wanneer iemand eenmaal is ingeschreven in de BRP heeft men recht op allerlei voorzieningen en diensten. Daarbij wil je als gemeente deze taak veilig en snel uitvoeren. Met OPENinschrijving bieden we een nieuwe innovatie voor de eerste inschrijving. Denk daarbij aan situaties waarbij het gaat om internationale studenten en (arbeids)migranten. Samen met kwartiermakergemeente Amsterdam focussen we in eerste instantie op de eerste inschrijving van buitenlandse studenten. De oplevering van de innovatie is dan ook in de periode augustus/september 2024, wanneer deze inschrijven plaatsvinden. 

Met deze innovatie kan de student gegevens én eventueel documenten aanleveren voor het proces in iBurgerzaken. De student stelt zijn/haar identiteit vast door middel van identiteitsbewijscontrole inclusief gezichtsvergelijking door liveness detectie. Hiermee hoeft de medewerker aan de balie enkel een laatste controle uit te voeren en kan de BRP registratie worden voldaan.

Heb jij ideeën rondom de verdere toepasbaarheid van OPENinschrijving? Dan hoor ik dat heel graag!

Bekijk hier de korte video's over de andere innovaties binnen OPENburgerzaken

31 gemeenten kiezen al voor OPENburgerzaken waarvan 15 live

Gemeente Amsterdam, Assen, Coevorden, Enschede, Groningen, Helmond, Losser, Nunspeet, Oost Gelre, Roermond, Tiel, Velsen, Venlo, Venray & Zwolle zijn live met OPENburgerzaken. Daarnaast kozen nog eens 16 gemeenten voor OPENburgerzaken en starten snel met de implementatie. Tijdens deze implementatie dag staat naast uitleg ook het viermoment centraal. Deze mooie mijlpaal laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan! Heb je bijvoorbeeld onze OPENburgerzaken award én bekende Bossche bollen al gespot in de foto's hieronder?

Kopie Van Kopie Van PZ Video Livegang Openggd (1)


Wist je dat er al 6.152 berichten onderling zijn uitgewisseld? 

6.152 berichten zijn sinds de livegang van OPENburgerzaken uitgewisseld tussen gemeenten onderling en ketenpartner. Hieronder ook een groot aantal OPENberichten.

Neem gerust contact met mij op

Wil je meer informatie over de weetjes uit mijn blog of ben je benieuwd hoe jouw gemeente de stap vooruit kan zetten met OPENburgerzaken? Stuur mij dan een mail via: Aniek.deVet@PinkRoccade.nl

Deel via:

‘Wij maken burgerzaken OPEN.’

Aniek de Vet, Productowner OPENburgerzaken
Aniek de Vet - PinkRoccade Samenlevingszaken