Direct naar de content
icon search white
12 maart 2019 - Blogs

Implementatie strategieën

Om zaakgericht werken binnen jouw gemeente tot een succes te maken dien je voor je start weloverwogen keuzes te maken over wat bij jouw gemeente past. Onderzoeken wat zaakgericht werken voor jouw gemeente kan betekenen is dan de logische eerste stap. Je wilt immers weten waarom je het gaat doen. Wanneer je weet met welk doel je zaakgericht werken wilt invoeren kun je de strategie bepalen. Past het bij jouw gemeente om in één keer heel de organisatie te laten overgaan (van zaaksysteem of naar het zaakgericht werken) of schikt gefaseerd aan de slag gaan toch beter?

Groei door aandacht

Dat zijn niet de enige keuzes waar je voor staat. Maar je kunt niet met alles tegelijkertijd aan de slag. Wat aandacht krijgt groeit, dus het focussen van je aandacht is belangrijk. De effecten van het zaakgericht werken kun je uiteindelijk op drie onderwerpen waarnemen:

  • Bedrijfsvoering: het verbeteren en/of optimaliseren van je werkprocessen wordt gefaciliteerd;
  • Dienstverlening: door ketenintegratie en managementinformatie kun je jouw burgers het zo makkelijk mogelijk maken;
  • Wetgeving: digitaliseren en het voldoen aan allerhande wetgeving.

iZaaktypen

Als je er voor kiest om de focus eerst te leggen op de bedrijfsvoering van jouw gemeente kom je voor onder andere de keuze hoe je met je werkprocessen om wilt gaan. Eerst alle werkprocessen digitaliseren (en proberen binnen 3 of 4 hokjes te plaatsen) en later pas een specifiek maken? Of kies je er voor om per afdeling of procescluster de werkprocessen in één keer als specifiek zaaktype in te richten? Je kunt er ook voor kiezen om niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden per zaaktype. Maar gebruik te maken van onze iZaaktypen: zaaktypen waar experts al voldoende energie in hebben gestoken. Je kunt ze ‘turn-key’ gebruiken: wij zorgen er voor dat deze beschikbaar komen in de iZaaksuite-omgeving van jouw gemeente.

Ervaringen delen

Draagvlak binnen jouw organisatie tijdens de verandering die gebracht wordt is cruciaal. En om dat te behouden moet je er zeker van zijn dat jouw aanpak past bij jouw gemeente. Niemand anders weet het beste wat bij jouw gemeente past. Maar wij helpen je door de ervaringen die we met andere gemeenten op doen te delen en daar een geschikt plan op maat met je voor te maken. Nieuwsgierig geworden? Ik kom graag langs om te ontdekken welke strategie bij jouw gemeente past.

Lees hier hoe de gemeente Westerkwartier er voor heeft gezorgd dat er draagvlak binnen de organisatie bleef tijdens de implementatie van het zaakgericht werken met iZaaksuite.

Deel via:

‘Digitale dienstverlening moet uitmuntend zijn, ónze oplossingen geven het beste voorbeeld.’

Jaap van Dijk, Managing Director Proces & Services
Pink_Roccade_Jaap_van_Dijk_4255_AS-min.png