Direct naar de content
icon search white
4 april 2022 - Blogs

Fiets jij (weer) mee in de kopgroep?

8 jaar geleden, tijdens de start van iBurgerzaken, zijn we met 25 gemeenten in ons team de koers gestart. Met deze kwartiermakergemeenten vormen we vanaf dag 1 de kopgroep. Ons team bestaat inmiddels uit ruim 170 gemeenten; kopmannen en -vrouwen, klimmers, sprinters, (meester)knechten en tijdrijders. Op vrijdag 24 juni passeren we een spreekwoordelijke finish. We gaan voor een échte teamprestatie, voor blije burgers en blije ambtenaren bij alle gemeenten in ons team! Kortom: fiets jij (weer) mee tijdens iBurgerzaken on tour van 20 t/m 24 juni? We fietsen dan van Vaals naar de Kop van Noord Holland en delen onderweg best practices en innovaties met elkaar. Je bepaalt zelf welk deel van de route je meefietst op je wielren- of elektrische fiets. 

Samen bergen verzetten

Tijdens ons wielerevent "iBurgerzaken on tour" van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni 2022 zetten we gezamenlijk een eindsprint in op weg naar de finish op vrijdag 24 juni. Samen met onder andere Jouke Schrover fiets ik (net als in 2019) met een wisselend gezelschap door Nederland. In deze week bezoeken we al fietsend door het land van zuidoost naar noordwest, 15 gemeenten. Deze dagen delen we best practices en innovaties met elkaar. De afgelopen jaren zijn voor en door gemeenten namelijk meer dan 170 best practices opgesteld over uiteenlopende onderwerpen en invalshoeken. Met deze best practices zijn alle gemeenten in staat om bestaande ondersteuning van de bedrijfsvoering en dienstverlening zelfstandig naar een hoger niveau te brengen. En dat werkt door in het verhogen van de klanttevredenheid van burgerzakenmedewerkers, burgers, bedrijven en instellingen. Hoewel elke gemeente uniek is en zich in een andere volwassenheidsfase bevindt zijn de uitdagingen op hoofdlijn vergelijkbaar en deze lessen, deze best practices dus direct toepasbaar. En niet te vergeten zoomen we ook in op innovaties op het gebied van dienstverlening en de rol die Common Ground daarbinnen speelt. 

> Direct verder lezen en aanmelden voor iBurgerzaken on tour

De knecht van nu kan de leider van morgen zijn

Buiten de wielersport gebruiken we het woord ‘knecht’ eigenlijk alleen nog in de – negatieve – uitdrukking ‘Ik ben je knecht niet’. In het wielrennen is dat heel anders, daar heb je niet alleen de knecht, maar ook de overtreffende trap daarvan: de meesterknecht. Knechten zijn binnen deze sport een super belangrijk fenomeen.

Gedurende de afgelopen jaren waren (meester)knechten ook binnen de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van iBurgerzaken én OPENburgerzaken enorm belangrijk! Hoewel we niet echt willen spreken over winnen of verliezen gaat het wel om het doen van kopwerk; voorop rijden in het peloton. Denk bijvoorbeeld aan de eerste gemeente zijn die gebruik maakt van een nieuwe iBurgerzaken app of van start gaat met een nieuwe OPENburgerzaken innovatie met al het extra werk en de voor- alsook nadelen die daarbij horen.

Er een snok aan geven

Om af te sluiten met een vooruitblik en een andere wielerterm; we gaan er de snok aan geven in de volgende etappe! We gaan namelijk na vrijdag 24 juni het tempo stevig verhogen om dat vervolgens ook gedurende deze etappe weer aan te houden. Uiteraard zorgen we er daarbij wel voor dat ons team niet uit elkaar valt; in deze periode blijven selfservice en procesoptimalisatie onverminderd belangrijk. Tegelijkertijd verleggen we binnen de kopgroep onze focus naar thema’s die in de (nabije) toekomst gaan spelen: zoals proactieve dienstverlening op basis van levensgebeurtenissen, eID's, regie op gegevens, (keten)samenwerking, inclusiviteit en de verdere verschuiving van dienstverlening vanuit de balie naar het web en bij de burger aan de keukentafel.

Het gat dichten

Waarom je dit wielerevent niet mag missen? Allereerst omdat je het gat wilt dichten, omdat je aansluiting wilt krijgen met je voorligger(s). En daarnaast omdat je de beste gesprekken nou eenmaal op de wielrenfiets hebt. Bovendien is fietsen een lekker momentje om de druk van de dag te ontvluchten. 

Uiteraard kun je de best practices ook bijwonen zonder op de fiets te stappen. We ontvangen je graag bij de één of meerdere gemeenten die haar best practices, haar ervaringen met ons deelt. Twijfel je nog? Hieronder een kleine sfeerimpressie van de iBurgerzaken on tour 2019! Gemeente Veere was toen ook van de partij, lees hier hoe zij mede dankzij de tour in 2019 nu terug in de kopgroep fietsen.

PZ - Sfeerimpressie wielertour.png


> Direct aanmelden voor het event

Deel via: