Direct naar de content
icon search white
30 augustus 2017 - Blogs

Continue blijven presteren gaat niet vanzelf

In het verlengde van mijn vorige blog, gaat ook deze blog nog over de overeenkomsten tussen een voetbalelftal en een ontwikkelteam. Hoe kom je als team tot goede prestaties? En hoe houd je deze goede prestaties vol? Zo kan ik, als Ajax-fan, nog steeds niet geloven dat je op 24 mei de finale van de Europa League speelt en 3 maanden later, op 24 augustus, uitgeschakeld wordt en de poulefase niet haalt. Onze klanten zouden zo’n teruggang in prestatie niet accepteren. En terecht!

Binden van je team

In het voetbal is het al langer een probleem. Echte clubliefde zie je nog zelden. Hoe bind je dan goede spelers aan je club? Als ze een jaartje goed presteren is de kans groot dat ze een jaar later verhuizen naar een grotere club. Grote bedragen lonken. Soms gaat dat goed, maar in veel gevallen belandt men op de bank. Of zelfs de tribune. De bankrekening zal lekker gevuld zijn, maar de meeste voetballers worden zo doodongelukkig.

Voor een ontwikkelteam is dit niet anders. De IT-sector trekt aan. Als IT-er heb je genoeg keuze. Het is dus belangrijk om met elk individu in gesprek te zijn om te weten wat hem of haar motiveert. Het grootste deel van je week ben je op je werk, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je daar met veel plezier bent. Werken aan een mooi product waar klanten enthousiast van worden. Dat doen samen met een gemotiveerd en betrokken team met veel eigen inbreng. En daarnaast veel mogelijkheden om jezelf door te ontwikkelen. Allemaal aspecten die in mijn ogen randvoorwaardelijk zijn om mijn medewerkers gemotiveerd te houden. Word je hier niet warm van en werk je puur voor het geld, dan pas je ook niet in mijn teams en zal er geen goede binding zijn.

Investeren in de lange termijn

Bij voetbal is een goede jeugdopleiding vaak een belangrijk onderdeel binnen de prestatie van het eerste team. Dit zorgt namelijk voor een goede instroom in het eerste elftal en je bent daarmee minder afhankelijk van het aantrekken van externe spelers. Investering (in tijd en geld) in zo’n opleiding biedt niet direct resultaat, maar zorgt wel voor resultaten op de lange termijn. Ook zorgt het vaak voor een betere binding met de club. Andersom merk je een teruggang in investering niet direct, maar zal dat op den duur wel merkbaar gaan worden in het eerste elftal.

Ook hier weer een mooie overeenkomst met een ontwikkelteam. Het aannemen van een nieuwe medewerker, ongeacht zijn ervaring, kost altijd tijd. Tijd van hemzelf, maar ook tijd van de andere medewerkers die hem in moeten werken. Als je hierin investeert, zal dit op de korte termijn zorgen voor iets minder productiviteit. De bestaande medewerkers hebben door een stukje begeleiding namelijk minder tijd voor ontwikkeling. Niet investeren zal dan ook leiden tot iets meer productiviteit op de korte termijn, maar op de lange termijn zal dit ervoor zorgen dat de betreffende medewerker niet op het gewenste niveau komt. En tot de conclusie dat hiermee niet de gewenste versterking binnen is gehaald. Dergelijke investeringen gaan altijd ten koste van productiviteit op korte termijn, maar zijn noodzakelijk om productiviteit op lange termijn te kunnen blijven garanderen.

Ontwikkeling van Young Professional tot Business Engineer

De zomerperiode is een fantastische periode gebleken op onze transfermarkt. Ik heb inmiddels mijn controlerende middenvelder en creatieve ‘nummer 10’ gecontracteerd. Nu ben ik nog op zoek naar een enthousiaste Young Professional die zichzelf als Business Engineer wil ontwikkelen binnen onze businessunit. Het enige wat je nodig hebt is een goed analytisch vermogen en een drive om te leren. Voldoe je hieraan? Neem dan snel contact met me op.

Deel via:

‘Mijn dag is geslaagd als de teams 'onder de motorkap' alles onder controle hebben. Zodat we aan de 'voorkant' de beste klantervaring kunnen bieden.’

John Kerstens, Manager Services
PinkRoccade_John_Kerstens_AS - Copy.png (1)