Direct naar de content
icon search white
21 juli 2017 - Blogs

Wat is het verschil tussen een voetbalelftal en een ontwikkelteam?

Niet zo veel eigenlijk! Ik weet dat ik me op glad ijs ga begeven, want voetbal is niet het meest besproken onderwerp op een gemiddelde ontwikkelafdeling. Daar gaat het eerder over gamen. In mijn zoektocht naar versterking voor mijn ontwikkelteams, kom ik echter steeds meer overeenkomsten tegen. In deze blog behandel ik alvast 3 overeenkomsten en in een volgende komen er nog een aantal.

 

Speelstijl en budget

Voetbal in de Eredivisie is heel ander voetbal dan in de Eerste Divisie. En de Nederlandse Eredivisie is op zijn beurt weer compleet anders dan de Engelse Premier League. Een goed team in de Eredivisie presteert niet automatisch ook goed in de Premier League. Ook binnen een competitie heeft men verschillende tactieken; Een team dat strijdt voor het kampioenschap zal een heel andere speelstijl hanteren, dan een team dat vecht tegen degradatie. Dit vergt dan dus ook andere spelers. Hetzelfde geldt voor een ontwikkelteam; Afhankelijk van de fase waarin de ontwikkeling van een product zich begeeft, vraag je een andere werkwijze van de medewerkers.

Daarnaast zijn er grote verschillen in het te besteden budget. Zowel in de verschillende competities als tussen de teams. Het doel is altijd een zo goed mogelijk team te formeren voor jouw doelstellingen met het budget dat beschikbaar is.

De juiste opstelling en teamwork

In alle gevallen is teamwork extreem belangrijk. Een team met veel individuele klasse is niet automatisch een team dat goed presteert. En ook een voetbalteam met alleen maar spitsen zal nooit ver komen. In een team is de spelverdeler, de verdediger of de keeper minstens net zo belangrijk. Heb je wat aan een spits die niet mee kan verdedigen? In een team waar een ijzersterke verdediging staat misschien wel. Anders is het al lastiger. Of hij moet weer zoveel scoren dat het de tegendoelpunten compenseert.

Ook hier kun je de vergelijking leggen naar een ontwikkelteam. Een team dat focust op beheer & onderhoud, vergt andere kwaliteiten van medewerkers dan een team dat focust op nieuwe ontwikkelingen. Voor beide teams zal echter gelden dat de medewerkers wel allround moeten zijn. Want ook bij nieuwe ontwikkelingen moet je zorgen dat het beheersbaar is en blijft. En andersom moet je bij beheer- en onderhoudswerkzaamheden ook altijd zorgen dat je van de nieuwste technieken gebruik blijft maken en op zoek gaat naar continue verbetering.

Type spelers en mentaliteit

Tenslotte is ook het type spelers en hun mentaliteit bij zowel voetbalteams als ontwikkelteams erg belangrijk. Los van de verdeling van competenties. Een topspeler kan het niveau van een team omhoog halen als hij niet te egoïstisch is. Als deze speler echter geblesseerd is of een periode wat minder presteert, dan zie je echter ook vaak dat de teamprestatie achteruitgaat. Bij een goed team ben je niet afhankelijk van je topspelers en kun je ook zonder hen de gewenste resultaten blijven halen.

Zo geldt dit ook binnen een ontwikkelteam. In een team zitten medewerkers met verschillende soorten ambities, kennis en kunde. Op het vlak van ambitie zijn er medewerkers die binnen enkele jaren richting management willen. Dit is fijn en dit moedigen we aan. Je moet echter niet een volledig team hebben dat deze ambitie heeft. Op deze manier kun je niet bouwen aan een stabiele toekomst. Qua kennis en kunde moet je ook borgen dat dit verspreid wordt over het gehele team. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten, maar moeten anderen het ook over kunnen nemen.

Gezocht: snelle vleugelspeler, controlerende middenvelder en creatieve ‘nummer 10’!

Mijn ontwikkelteams bij PinkRoccade Publiekszaken presteren op hoog niveau en dit willen we blijven doen. In één van mijn volgende blog zal ik toelichten wat we doen om goede prestaties vast te blijven houden. Ook is er budget om versterking aan te brengen. Ben jij of ken jij een echte teamspeler? Ik ben op zoek naar de volgende spelers voor in mijn ontwikkelteams:

Deel via:

‘Mijn dag is geslaagd als de teams 'onder de motorkap' alles onder controle hebben. Zodat we aan de 'voorkant' de beste klantervaring kunnen bieden.’

John Kerstens, Manager Services
PinkRoccade_John_Kerstens_AS - Copy.png (1)