Direct naar de content
icon search white
18 augustus 2015 - Blogs

Beveiliging is de optelsom van techniek en mens

Toen ik enkele weken geleden een webinar gaf over IT-veiligheidspreventie, kwam het onderwerp heel erg dichtbij. De presentatie liep vast en ik kon de laatste sheets niet tonen. Kwam het door de beveiliging van het webtool?’, vroeg ik me af.

Na afloop bleek de oorzaak te liggen in de combinatie van software en hardware en was er dus geen sprake van een beveiligingsissue. Maar toch. Had een incident zoals beschreven voorkomen kunnen worden? Een vraag die dagelijks speelt voor gemeenten. Zij kunnen preventiemaatregelen treffen door continuïteitsbeheer goed in te regelen. Continuïteitsbeheer betreft alle maatregelen die moeten garanderen dat de ICT-applicaties en de dienstverlening op langere termijn blijven functioneren.

Voorbeelden zijn:

 • Automatische desktopblokkering;
 • Connecties tussen applicaties op het juiste beveiligingsniveau instellen;
 • Voldoende autorisatie en authenticatie protocollen.

  Niet handig
  Recent berichtte Computable over een incident in Amstelveen. Nadat een medewerker in zijn e-mail op een verdachte link klikte, zette de gemeente al haar dienstverlening stil om het virus op te sporen en te analyseren. Achteraf kan je zeggen: dat is niet handig en had voorkomen kunnen worden door de juiste preventiemaatregelen. Een belangrijke schakel zijn de medewerkers zelf. ‘Medewerkersbewustzijn’ is een belangrijke pijler bij beveiliging. Bewust omgaan met een applicatie zorgt ervoor dat applicaties blijven functioneren. De technologie sluit daar op aan. Neem het voorbeeld van Makelaarsuite. Deze maakt uitwisseling van gegevens mogelijk tussen verschillende applicaties. De applicatie ondersteunt het ‘medewerkersbewustzijn’ door de opties van logging en inzicht in datastromen. Hierdoor kan misbruik van data worden voorkomen en kan bij problemen het dataproces direct geanalyseerd worden.

  Door als gemeente bewust te kiezen voor bepaalde preventiemaatregelen en deze ook te waarborgen via Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse gemeente (BIG) heeft u een solide basis voor uw dienstverlening en applicaties. Hiermee waarborgt u de beveiliging en continuïteit van uw ICT –applicaties. Neem dus preventiemaatregelen en maak uw medewerkers bewust van beveiliging!

  Ikzelf heb geleerd van het vastgelopen webinar. Mijn preventiemaatregel is een back-up laptop. Kleinschalig continuïteitsbeheer en medewerkersbewustzijn. Welke preventiemaatregel neemt u?

  Rudy van der Zee
  Business Analist Makelaarsuite
Deel via: