Direct naar de content
icon search white
8 februari 2018 - Blogs

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Alleen met onze geweldige kwartiermakers kunnen we iBurgerzaken doorontwikkelen! Steeds weer maken we iBurgerzaken completer, beter, mooier, gebruiksvriendelijker en leuker. De afgelopen tijd hebben we maar liefst 3 apps ontwikkeld: iVerblijf & Adres Inschrijving, iBegraafplaats en natuurlijk iVerkiezing. In deze blog nemen gemeente Helmond en ik je mee in het ontwikkeltraject.

Meedenken over de nieuwe ontwikkelingen

Onze kwartiermakers zijn super belangrijk voor ons. Dit zijn gemeenten die graag meedenken over de nieuwe ontwikkelingen binnen iBurgerzaken. Wij geloven dan ook heilig in co-creatie: het gezamenlijk creëren van nieuwe oplossingen, producten en diensten.

Door deze manier van werken hebben we al laten zien dat we tot zeer mooie resultaten kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de groene verhuizing: een automatische verwerking van een digitale aangifte verhuizing. Dat gebeurt zonder tussenkomst van een ambtenaar.

Voor iVerkiezing hebben onze kwartiermakers ook mooie functionaliteiten bedacht. Daardoor maken we het proces zo efficiënt en makkelijk mogelijk voor zowel de ambtenaar als burger. Meer informatie over deze functionaliteiten lees je in mijn toekomstige blogs.

Kwartiermaker Helmond brengt kennis en expertise in

Theo Daniels, Geert Maas en Inge Sauvé zijn als kwartiermakers nauw betrokken bij de ontwikkeling van iVerkiezing. Zij zijn werkzaam bij de gemeente Helmond in de rollen applicatiebeheerder, informatiebeheerder en projectleider. Deze gemeente heeft eind vorig jaar de overstap gemaakt naar PinkRoccade Publiekszaken. Een aanbestedingstraject heeft ertoe geleid dat zij nu iBurgerzaken (en Cipers) gebruiken.

“Digitaal een vervangende stempas voor de Gemeenteraadsverkiezingen aanvragen? Welke gemeente wil dat nou niet voor haar inwoners?!”. Op zich al voldoende reden om als kersverse nieuwkomer direct aan te haken als kwartiermaker iVerkiezing, maar er is binnen verkiezingsland nog veel winst te behalen voor inwoners en medewerkers, vinden ze ook. “Met alleen toejuichen, gaan we er zeker niet komen. Dus brengen we graag onze kennis en expertise in. Samen met de andere kwartiermakers dragen we bij aan de ontwikkeling van een goed product voor heel Nederland: iVerkiezing.” 

De inwoner staat centraal!

Als gemeente weten we heel goed wat we willen. Sterker nog, we denken ook nog heel goed te weten wat daar precies voor nodig is. Dat het loslaten van die laatste gedachte leidt tot verrassend positieve resultaten, dat hebben we inmiddels mogen ervaren. Op de juiste momenten pakt PinkRoccade haar rol als expert op het gebied van softwareontwikkeling.

Onze eerste ervaringen met iVerkiezing stellen ons dan ook zeker niet teleur. Bij de ontwikkelstrategie is goed geprioriteerd: De inwoners staan centraal! Over het proces digitaal ‘aanvragen van een vervangende stempas’ zijn wij positief. 

Het grootste verschil met onze oude werkwijze? Dat is toch echt dat we onze inwoners van dienst kunnen zijn met de digitale aanvraag stempas. En dat de afhandeling daarvan voor de medewerkers eenvoudiger is geworden.

Samen comfortabel de verkiezingen in

Voor het indelen van de stemdistricten hoeven we geen advies meer in te winnen bij onze GEO-afdeling. Het indelen van de stemdistricten is namelijk visueel gemaakt, waardoor het toevoegen en/of wijzigen van stemdistricten kinderspel is. ‘Minpuntje’ is wel, dat het inkleuren (indelen) een beetje verslavend werkt. Leuk om te doen!

Ook is het mogelijk om binnen iVerkiezing een kiesregister aan te maken. De tests wijzen een kwalitatief goed bestand uit. Eerlijk is eerlijk: Hier worden wij niet gehinderd door enige kennis van de traditionele applicatie. Nadeel daarvan is, dat we daarbij deels afhankelijk zijn van PinkRoccade. Gelukkig hebben ze dit goed op het netvlies en krijgen wij daarbij volop ondersteuning.

Als niet-traditionele gebruiker zijn we in bepaalde opzichten afhankelijker geworden. Maar dit ongemak is inherent aan onze keuze van het kwartiermakerschap. Samen gaan we met iVerkiezing comfortabel de verkiezingen in. 

Durven dromen

Voor de toekomst is er al het vertrouwen dat we bij de (door)ontwikkeling van iVerkiezing nog veel meer verschillen gaan ervaren. Door de meters die de afgelopen maanden al zijn gemaakt. En niet te vergeten het enthousiasme, de ambitie en het talent van de Product Champ om een goed product te ontwikkelen!

“Zou het niet geweldig zijn als we met iVerkiezing digitaal kunnen gaan stemmen?”, dromen ze verder. Daarvoor dient de Kieswet eerst op dat punt aangepast te worden. “Onze ambitie om met intelligente, innovatieve en kwalitatieve processen verkiezingen mogelijk te maken voor inwoners, de stembureaus en medewerkers binnen 1 applicatie... daar gaan we voor! Wij hopen dat PinkRoccade ons faciliteert om met iVerkiezing naar de top van die berg te komen.”

Het uur van de waarheid: het kiesbestand

Zoals jullie weten is het deze week een zeer spannende week. Het is tenslotte de week waarop het kiezersbestand wordt aangemaakt en aangeleverd aan de drukker. Dit is altijd al spannend, maar zeker met een nieuwe applicatie. Zijn jullie benieuwd hoe het is afgelopen? Lees dan volgende week verder in mijn nieuwe blog!

 

Deel via: