Direct naar de content
icon search white
Voortgang iParticipatie

SAM - iParticipatie is voor jou en inwoner

2 januari 2018
iSamenleving 1.jpg
iParticipatie ontwikkeling 4 Koplopers ontwikkelen samen met ons iParticipatie
Aantal kwartiermakers 4 We zijn onze kwartiermakers dankbaar
Aantal apps 4 We ontwikkelen 4 apps die samen iParticipatie vormen

iParticipatie is een trots van Samenlevingszaken. iParticipatie leidt de inwoner op een gemakkelijke manier digitaal door een aanvraag levensonderhoud. Het voordeel van iParticipatie: de handmatige handelingen zijn verminderd, want je typt geen gegevens meer over. Deze worden al voor je ingevuld en dat scheelt tijd! Hiervoor ontwikkelen wij de verschillende apps: iAanvraag, iBeoordelen en iOverzicht.

iParticipatie is voor…

iParticipatie is voor inwoners én medewerkers! Als je op dit moment een aanvraag levensonderhoud doet, kost dit de gemeente en inwoner erg veel tijd. Zonde, want veel van deze informatie is al beschikbaar dus waarom gebruiken we deze niet? Daarom werken wij aan een oplossing waardoor de inwoner minder tijd kwijt is.  

Dit doen we natuurlijk niet alleen. We ontwikkelen iParticipatie samen met onze koplopers. Dat zijn Werkplein Drentsche Aa, WerkSaam Westfriesland, Stroomopwaarts MVS en Gemeente Leiden. Zij werkten in 2017 en 2018 met ons aan de inrichting van de verschillende apps. Samen zetten we grote stappen!

Stroomopwaarts MVS is blij koploper te zijn omdat: “iParticipatie draagt echt bij aan een goede dienstverlening voor onze klanten! Onze kernwaarden zijn toonaangevend, inspirerend en verbindend en het koploperschap bij iParticipatie past hier perfect bij!”.

Koploper Werkplein Drentsche Aa geeft aan wat onmisbaar is voor hen aan iParticipatie: “Digitale interactie tussen cliënt en uitvoerende organisatie Participatiewet, waarbij het gaat om zowel registratieve activiteiten als informatiedeling”.

Ook onze kwartiermakers dragen hun steentje bij. Zij geven ons feedback op de ontwikkelingen. Kwartiermakers geven feedback vanuit het werkveld. Dus dankzij onze koplopers en kwartiermakers zijn inwoners straks minder tijd kwijt. Zo wordt iParticipatie een product dat je niet meer kan missen!

De route van iParticipatie

iParticipatie is opgebouwd uit verschillende apps. Zo wordt het gemakkelijker voor inwoner én medewerker. Deze apps zijn iAanvraag, iVaststellen, iBeoordelen en iOverzicht. We nemen je mee in de route die je doorloopt als gebruiker van iParticipatie:

  • De eerste stap is: iAanvraag. iAanvraag helpt jouw burger en bespaart tijd. Alle belangrijke gegevens zijn al ingevuld. Denk hierbij aan persoons- en adresgegevens. Handig, want zo weet jouw burger meteen of hij of zij recht heeft op de betreffende inkomensvoorziening.
  • Met iVaststellen (deze app is inmiddels vervangen door andere functionalitiet - november 2022) zie je in 1 oogopslag of de aanvraag compleet is. Zoveel mogelijk is al ingevuld op basis van vooraf verzamelde informatie.
  • Daarna kom je terecht bij iBeoordelen. Deze app is een interactieve check voordat je alle gegevens doorstuurt naar de administratie. In deze fase kun je nog de puntjes op de ‘i’ zetten.
  • Je komt uit bij de laatste fase: iOverzicht. Je ziet precies wat er van je verwacht wordt. Je verwerkt gericht de aanvragen die binnenkomen. En wat merk je nu? Waarschijnlijk zie je nu dat je veel sneller klaar bent dan anders!

Druk, druk, druk

Roadshows
We ondernemen zoveel mogelijk om te laten zien waar we mee bezig zijn. Zo organiseerden we verschillende roadshows in: Utrecht, Emmen en Eindhoven. We hebben 3 super interessante sessies gehad. Hier zijn mooie acties uitgekomen! Een aantal reacties van gemeenten: “Heel handig voor de inwoner!”, “Heel interessant om de volgende fases te gaan volgen” en “Waar zijn jullie de afgelopen tijd geweest?!”. Verschillende gemeenten vroegen hier ook een demo van iParticipatie aan.

Co-creatie
We organiseren voor onze koplopers en kwartiermakers co-creatiesessies. We begonnen met de 1e sessie in juli 2017. In september is deze opgevolgd en de 3e zit er net op. Ook houden we individuele sessies bij onze koplopers om samen te kijken wat nóg beter kan.

Architectuursessies
Om ervoor te zorgen dat het systeem van iParticipatie perfect werkt maken we gebruik van zoveel mogelijk kennis. We vragen applicatiebeheerders en adviseurs om mee te kijken naar de architectuur van het systeem. Op deze manier betrekken we onze koplopers en kwartiermakers ook op dit vlak.

Opleidingen
We leiden jouw medewerkers op om iParticipatie optimaal te gebruiken. We vinden het belangrijk dat medewerkers goed met ons systeem overweg kunnen. Zo maken ze optimaal gebruik van de voordelen van de apps. Hiervoor organiseren we kennismakingssessies voor gemeenten en assisteren bij de complete implementatie. 

Binnenkort loggen inwoners in met DigiD

Wat staat ons de komende maanden nog te wachten? We gaan nu druk aan de slag met het maken van de aansluiting met DigiD. Dan kunnen de inwoners straks met hun eigen DigiD-gegevens inloggen. Alle gegevens zijn al ingevuld vanuit GBA, de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Het enige dat de burger nog hoeft te doen is bijlagen toevoegen. Dit kan gewoon vanaf je mobiele telefoon of tablet. Zo maken we het nog eenvoudiger.

Ben jij klaar voor de beste route?

Nu je alle ins-en-outs weet van iParticipatie ben je hopelijk nieuwsgierig geworden naar meer.

Hier lees alles over de actuele functionaliteit in iParticipatie.

Deel via:

Samenlevingszaken

De transitie van taken is geweest. Je gaat nu aan de slag met de transformatie. Ook ben je als gemeente verantwoordelijk voor de zelfredzaamheid en participatie van de burger. Dit vraagt om een andere kijk en aanpak. Hoe pak jij dit aan?

Samenlevingszaken

Experts

Maak kennis met onze experts

‘Ik denk graag mee aan de beste selfservice oplossingen voor jouw burgers.’

Nick van der Heijden, Businessanalist
Nick van der Heijden - PinkRoccade Samenlevingszaken