Direct naar de content
icon search white

Identificeer met itsme

Itsme.jpg
thema icon
thema Regie op gegevens
App OPENidentificatie
#13

Identificeer met itsme

De overheid verzamelt en gebruikt voor al haar taken veel persoonlijke gegevens van burgers en bedrijven, bijvoorbeeld adres, leeftijd en inkomen. Ze zorgt dat die gegevens correct en actueel zijn, dat deze veilig worden opgeslagen en dat deze efficiënt worden gebruikt en bovendien alleen waar dat mag. Burgers en bedrijven hebben tegelijkertijd steeds meer de behoefte aan regie op gegevens: zelf je eigen (persoonlijke) gegevens beheren, organiseren en delen met organisaties buiten de overheid, zoals een zorgverlener, woningcorporatie of schuldhulpverlener.

Identificeer met itsme

itsme is je digitale ID. Hiermee kan je veilig inloggen, gegevens delen of ondertekenen met je smartphone. itsme koppelt de bewezen efficiëntie van de betaalkaart aan de veiligheidstechnologie van de smartphone. De app is drie keer veilig: Het werkt namelijk alleen met de juiste combinatie van je smartphone, je itsme app en je persoonlijke itsme code. Als één van deze drie elementen ontbreekt, blokkeert itsme je digitale identiteit meteen.

Deze innovatie in de praktijk

In de OPENburgerzaken omgeving is het identificeren met itsme mogelijk gemaakt. Een voorbeeld: als je als verloofd stel inlogt met DigiD kan je de getuige op afstand toestemming laten geven met itsme. Klik op login met itsme en vul het telefoonnummer van de getuige in. De getuige ontvangt vervolgens een bericht in de itsme app, opent deze, klikt op het binnengekomen verzoek en bevestigt eenvoudig door zijn/haar persoonlijke itsme code in te voeren. Op deze manier geef je direct digitaal toestemming en deel je eenvoudig de benodigde gegevens met iBurgerzaken.

OPENburgerzaken pijlers

  • Dienstverlening
  • Digitale identiteit

Ik lever graag een bijdrage aan deze innovatie

Heb je interesse in deze innovatie en wil je bijdragen aan de ontwikkeling ervan? Vul dit formulier dan in, want jouw bijdrage is meer dan welkom!

Deel via:

Waarom dit werkt

De dienstverlening wordt beter, sneller en persoonlijker dankzij regie op gegevens. Door het vrije verkeer van persoonlijke gegevens goed te regelen, op een manier die het vertrouwen van mensen in de samenleving (en de overheid) vergroot en beschermt. Mensen moeten (persoonlijke) data kunnen gebruiken om hun leven, werk of bedrijf te organiseren, terwijl belangrijke waarden als veiligheid en privacy geborgd zijn. Door mensen ook digitaal centraal te zetten, zorgen we voor maatwerk in dienstverlening, over de grenzen van publiek en privaat heen.