Direct naar de content
icon search white

Identificeren met eIDAS

shutterstock_115503544.jpg
thema icon
thema Regie op gegevens
App OPENidentificatie
#22

Identificeren met eIDAS

De overheid verzamelt en gebruikt voor al haar taken veel persoonlijke gegevens van burgers en bedrijven, bijvoorbeeld adres, leeftijd en inkomen. Ze zorgt dat die gegevens correct en actueel zijn, dat deze veilig worden opgeslagen en dat deze efficiënt worden gebruikt en bovendien alleen waar dat mag. Burgers en bedrijven hebben tegelijkertijd steeds meer de behoefte aan regie op gegevens: zelf je eigen (persoonlijke) gegevens beheren, organiseren en delen met organisaties buiten de overheid, zoals een zorgverlener, woningcorporatie of schuldhulpverlener.

 

Identificeren met eIDAS

Met eIDAS (Electronic Identities And Trust Services) hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Een onderdeel van de verordering is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen. Dit kan alleen met een betrouwbare online identiteitscheck aan de voordeur. Met eIDAS beschik je over een erkend Europees inlogmiddel waarmee de burger zich kan identificeren.

Deze innovatie in de praktijk

Om gebruik te maken van de burgerprocessen van iBurgerzaken moet een burger altijd inloggen. Tot op heden kon dat alleen met DigiD. Hierdoor kunnen burgers uit het buitenland geen gebruik maken van de burgerprocessen als zij geen DigiD hebben. Door naast DigiD ook eIDAS toe te voegen zorg je ervoor dat niet alleen Nederlandse, maar ook Europees erkende inlogmiddelen toegang verlenen tot de burgerprocessen van iBurgerzaken.

OPENburgerzaken pijlers

  • Dienstverlening
  • Digitale identiteit

Ik lever graag een bijdrage aan deze innovatie

Heb je interesse in deze innovatie en wil je bijdragen aan de ontwikkeling ervan? Vul dit formulier dan in, want jouw bijdrage is meer dan welkom!

Deel via:

Waarom dit werkt

De dienstverlening wordt beter, sneller en persoonlijker dankzij regie op gegevens. Door het vrije verkeer van persoonlijke gegevens goed te regelen, op een manier die het vertrouwen van mensen in de samenleving (en de overheid) vergroot en beschermt. Mensen moeten (persoonlijke) data kunnen gebruiken om hun leven, werk of bedrijf te organiseren, terwijl belangrijke waarden als veiligheid en privacy geborgd zijn. Door mensen ook digitaal centraal te zetten, zorgen we voor maatwerk in dienstverlening, over de grenzen van publiek en privaat heen.