Direct naar de content
icon search white

Neem deel aan workshops

DSC_2141.JPG
thema icon
thema Co-creatie
App iBurgerzaken
#47

Ga gluren bij de buren

Kijken naar hoe collega’s of andere gemeenten apps gebruiken of processen uitvoeren kan inspireren. Als deze praktijkvoorbeelden aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen zij een prima middel zijn om dit te integreren in de dagelijkse praktijk. Als eerste is er de impact op iemands handelen, de concrete veranderingsacties: oppervlakkig gebruik, adoptie/imitatie of adaptatie. Daarnaast is er de impact op iemands denken: bevestiging van de eigen opvattingen, uitbreiding van de bestaande opvattingen of ontwikkeling van strategisch denken.

Neem deel aan workshops

In 2017 is veel tijd en energie gestoken in het verhogen van de selfservicepercentages. Daarvoor organiseerden we de Landelijke Selfservicecompetitie voor Gemeenten; #LSG17. We organiseerden 22 workshops en raakten 4 hoofdthema’s: beleid, website, marketingcommunicatie en impact op interne organisatie. Ook daar draaide het steeds om best practices met elkaar delen om zo te voorkomen dat elke gemeente zelf het wiel opnieuw moet uitvinden.

Veel interesse

Er was vanuit het hele land veel interesse; #LSG17 kende bijna 200 deelnemers van 88 gemeenten. Het resultaat? #LSG17 leidde tot een spectaculaire stijging van de selfservicepercentages: van gemiddeld 16% digitale aanvragen voor alle iBurgerzaken-processen aan het begin van het jaar naar gemiddeld 56% selfservice aan het einde van het jaar. En deze best practices een belangrijk onderdeel binnen dit thema. Ook deze staan nu zwart op wit. Bedankt allemaal, dat kunnen we alleen maar samen.

www.lsg17.nl

Deel via:

Waarom dit werkt

Goed voorbeeld doet goed volgen: het observeren van praktijkvoorbeelden bij respondenten brengt meestal ‘iets’ teweeg. Dat ‘iets’ loopt uiteen van het opdoen van inspiratie tot grondige wijzigingen in de praktijk. Deze diversiteit in reacties hangt onder meer samen met de kwaliteit en de herkenning van de getoonde praktijkvoorbeelden.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)