Direct naar de content
icon search white

Voorkom fraude dankzij extra hulpmiddelen

Support
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iReisdocumenten
#138

Integratie met apparatuur voor identiteitscontrole

Het vaststellen van de juiste identiteit van de persoon om fraude te voorkomen krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Eens te meer realiseren we ons dat identiteitscontrole een vak apart is. Gemeenten hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, aangezien zij inwoners registreren en identiteitsbewijzen uitgeven. Koppelingen tussen burgerzakenoplossingen en apparatuur voor identiteitscontrole zorgen voor een vereenvoudiging en verbetering van de dienstverlening. Bovendien vermindert hierdoor de kans op fouten en fraude.

Voorkom fraude dankzij extra hulpmiddelen

Vandaag de dag ligt het percentage van look-a-like fraude op ruim 50% van alle identiteitsfraude. Dankzij de integratie tussen iBurgerzaken en ID-burger van ORIBI ID-solutions voorkom je dit soort fraude. Met de gezichtsscan controleer je of de identiteit ook bij de burger aan de balie hoort; komt de aanbieder van het identiteitsbewijs overeen met de pasfoto op het aangeboden document? Aanvullend is het mogelijk om de fotomatrix (normcontrole) te integreren. Hiermee wordt een driehoek gecreëerd die zorgt voor extra verificatie van de identiteit van de burger binnen het gehele identificatieproces.

Annie Brandsen, medewerker Burgerzaken bij Twenterand

‘De burger reageert positief als wij aan de balie uitleggen waarom we gebruik maken van de gezichtsscan. We leggen uit dat het fraude voorkomt en dat het een momentopname is waarbij de gegevens van de scan niet worden opgeslagen. Dat geeft niet alleen de burger maar ook ons een stukje rust in de aanpak van identiteitsfraude.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Het digitaal uitwisselen van gegevens maakt het uitvoeren van taken eenvoudiger voor zowel professionals als burgers en bedrijven. Bovendien neemt de kwaliteit van de dienstverlening toe doordat de kans op fouten afneemt. Gemeenten besparen door het gebruik van de koppelvlakken bovendien op uitvoeringskosten.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)