Direct naar de content
icon search white

Elektronische handtekening in ziekenhuis

Geboorte - aangifte
thema icon
thema Selfservice
App iGeboorte
#104

Maak digitale geboorteaangifte in ziekenhuis mogelijk

Kersverse ouders doen digitaal de geboorteaangifte op het kraambed in het ziekenhuis via een tablet. Deze aangifte staat automatisch als taak klaar in de werklijst van ambtenaar. In de ideale wereld inclusief de handtekening op de geboorteakte die de aangever elektronisch plaatst. De akte dient dan enkel nog ondertekend te worden door de ambtenaar; elektronische of natte handtekening. De goede samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis is een groot voordeel voor alle betrokkenen.

Zet natte handtekening in bijzijn verpleegkundige

Sinds 2007 doen kersverse ouders in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede aangifte van de geboorte van hun zoon of dochter. Eerst in het geboorteloket waar een ambtenaar van de burgerlijke stand geboorteakten, akten van levenloze geboorten, akten van erkenning en van naamkeuze opmaakt. In de praktijk werkte het geboorteloket in het ziekenhuis echter niet optimaal. Begin 2014 stond het geboorteloket dan ook op de nominatie om wegbezuinigd te worden. Dit tot groot ongenoegen van de medewerkers van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De app iGeboorte bood uitkomst: vanuit het kraambed met een tablet geboorteaangifte doen met identificatie via DigiD. De aanvraag komt vervolgens in de werkstroom van de ambtenaar die deze controleert en ondertekent. En de verpleegkundige zorgt dat de aangever op de geprinte geboorteakte nog een natte handtekening zet.

Cijfers gemeente Ede

  • Selfservicepercentage 46%
  • 241 aangiftes geboorte
  • 80% aangiften in Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Tijdsbesparing van 5-12 minuten per aangifte

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn – een momentopname – van september 2019.

Deel via:

Waarom dit werkt

Wie net vader is geworden, heeft al genoeg aan zijn hoofd; een baby die veel zorg nodig heeft, een vrouw die nog niet op de been is en vrienden en familieleden die willen weten hoe het gaat en wanneer ze langs kunnen komen bijvoorbeeld. Het verplichte tripje naar het gemeentehuis om aangifte te doen, komt dan ook meestal niet gelegen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)