Direct naar de content
icon search white

Begin met kleine, comfortabele stappen

110_89acc2ba864926c.jpg
thema icon
thema Aansturing
App iBurgerzaken
#103

Formuleer procesdoelen

Zorg dat je een aantal hanteerbare kortetermijndoelen stelt. Het voordeel is dat deze doelen concreet en overzichtelijk blijven. Dat stimuleert en het maakt het eenvoudiger om de benodigde stappen uit te voeren en zo de nagestreefde resultaten te bereiken. Selecteer een aantal key performance indicators (KPI’s) die er toe doen en bespreek hiervan steeds de ontwikkelingen met je team. Hoe loopt het? Moeten we iets bijstellen?

Een simpel en herkenbaar voorbeeld: dit jaar 11 kilo afvallen versus dagelijks na 19 uur niet meer eten. Wat lijkt jou haalbaarder? Wat stimuleert je meer? En wat werkt daardoor beter? Juist, het procesdoel!

Begin met kleine, comfortabele stappen

Het klinkt zo logisch: begin met kleine, comfortabele stappen. Hoe dan? Pak het vanaf het begin slim aan en formuleer tussendoelen die je goed zichtbaar maakt en stapje voor stapje afvinkt. Daardoor is de kans op succes groot en het risico op mislukking heel klein. En elk stapje dat succesvol verloopt geeft bovendien een beetje meer vertrouwen. Waardoor het volgende stapje, het volgende tussendoel eventueel ook iets groter of spannender kan zijn.

Je tussendoelen zijn zo de bouwstenen richting je resultaat. Deze tussendoelen zijn uitermate effectief doordat ze motiverend werken en continu zorgen voor focus. Bovendien heb je hier veel meer controle over. En het mooiste? Je toekomstdroom, je langetermijndoel krijgt hierdoor vanzelf een secundaire plek in je hoofd. Je werkt er immers elke dag automatisch naartoe!

Deel via:

Waarom dit werkt

Langetermijndoelen zijn soms te hoog gegrepen en sterven in schoonheid. Het voordeel van een kortetermijndoel is niet alleen dat het concreter is, er is voor de medewerkers ook echt een kans van slagen. En dat binnen afzienbare tijd. Dat heeft als prettig bijeffect dat de mensen die er aan werken veel gemotiveerder zijn om het doel te halen. Bovendien kunnen de behaalde doelen weer als kleine successen gedeeld en gevierd worden binnen de organisatie.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)