Direct naar de content
icon search white

Maak gebruik van een testomgeving

shutterstock_1935613030.jpg (1)
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iBurgerzaken
#136

Performance, veiligheid en bereikbaarheid

Thema's zoals performance, bereikbaarheid, autorisaties, privacy & beveiliging zijn actueler dan ooit. Met de komst van de AVG wetgeving is het daarnaast van belang dat er processen zijn om de privacy van burgers en de bijbehorende persoonsgegevens te waarborgen. Er komt meer en meer (Europese) wetgeving en de vragen naar goede oplossingen nemen met de dag toe. Een goede ondersteuning van de (netwerk)specialisten die zich met deze thema’s bezig houden is dan ook essentieel.

Maak gebruik van een testomgeving

Gebruikers van iBurgerzaken hebben ervaren dat het noodzakelijk en prettig is om te oefenen met bestaande en zeker ook nieuwe functionaliteiten. Hiermee voorkom je immers fouten en behaal je sneller de gewenste productiviteit van (nieuwe) medewerkers.

Ramona Willems, functioneel applicatiebeheerder burgerzaken bij DUO+

‘Wij gebruiken de testomgeving ook om nieuwe documenten te maken in iDocumentcreatie die later aan burgers en bedrijven worden verzonden. Deze worden getest op de juiste weergave en lay-out. Via de export-import functie van iDocumentcreatie zet je deze documenten daarna gemakkelijk over in de productieomgeving. Door functioneel beheer wordt de testomgeving ook gebruikt om de integrale ketentesten uit te voeren tussen de met iBurgerzaken gekoppelde applicaties.’

Bijna alle gemeenten beschikken over meerdere testomgevingen; de achterkant die qua inrichting lijkt op de eigen productieomgeving én de voorkant om te zien wat de burger ziet. En dat is niet zo gek volgens Ramona: 

Ramona Willems, functioneel applicatiebeheerder burgerzaken bij DUO+

‘met een testomgeving kan je bekijken of alles goed staat ingericht en of er nog zaken missen voordat je de processen of documenten overzet naar de productieomgeving.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Vergelijk het met je eigen internetgebruik: de instellingen die je daarvoor doet hebben impact op onder andere jouw digitale beleving en veiligheid. Voor iBurgerzaken geldt hetzelfde: de instellingen en werkwijze van jouw gemeente kunnen wel degelijk van invloed zijn op de performance van bepaalde processen en de veiligheid van acties die daaruit voortkomen. Door hier samen kritisch naar te kijken voorkom je niet alleen performance issues, maar blijf je als gemeente ook scherp op het gebied van informatiebeveiliging.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)