Direct naar de content
icon search white

Keek op de week

Scrum
thema icon
thema Aansturing
App iBurgerzaken
#107

Leg intern uit wat de waarde van de ontwikkeling is

Je hebt collega’s en bestuurders nodig om van een project voor verbetering van de dienstverlening een succes te maken. Investeer daar tijd en energie in. Leg je omgeving uit wat de verandering oplevert en voor wie. Kom met een goed onderbouwd en helder verhaal waarmee je anderen kunt overtuigen.

Daily stand-up of Keek op de week

Een Daily stand-up of Keek op de week geeft je de mogelijkheid om je activiteiten in het team te synchroniseren en de communicatie op een eenvoudige manier te verbeteren. Iedereen krijgt de kans om op de hoogte zijn van wat er speelt. En nog belangrijker iedereen krijgt de kans om hulp te vragen en aan te geven waar hij tegenaan loopt!

A3-standup.jpg

Wat speelt er in het team?

Tijdens dit kwartier is het de bedoeling om er achter te komen wat er speelt in het team en waar eventueel nog hulp nodig is. Zorg daarom dat iedereen ‘het bord’ altijd heeft bijgewerkt voor de Daily stand-up/Keek op de week. Dit is van groot belang om de meeting goed te laten verlopen. Het team moet kunnen zien wat is afgemaakt en waar nog aan wordt gewerkt.

Je kunt daarbij gebruikmaken van vragen als:

  • Evalueer verbeteringen en punten die vandaag afgerond zouden zijn
  • Wat heb je bereikt sinds de vorige bijeenkomst?
  • Wat zijn de (nieuwe) problemen/obstakels waar je tegenaan bent gelopen?
  • Zijn er andere perspectieven op het probleem? (geen discussie, alleen overleg)
  • Begrijpen we de oorzaak van het probleem? (max. 3 minuten anders onderzoeken)
  • Hoe kunnen we dit probleem oplossen? (wie, wat, wanneer)
  • Wat ga je doen voor de volgende bijeenkomst?

Maak het een gewoonte!

Het is goed om de sessie elke keer op dezelfde tijd en plaats te houden. Het zal dan sneller een gewoonte worden waardoor in het team in een ritme gaat komen. Streef er bovendien naar om echt in 15 minuten klaar te zijn. En weet dat een dergelijke sessie officieel niet voor niets stand-up heet: Als je staat ben je namelijk automatisch actiever en alerter.

Deel via:

Waarom dit werkt

Een project kan pas een succes worden als het resultaat in vruchtbare grond landt. Er is draagvlak nodig bij alle belanghebbenden, zeker als het werk of de omgeving verandert. Pas als al die mensen intrinsiek overtuigd zijn van de meerwaarde zullen ze meewerken aan een goed resultaat.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)