Direct naar de content
icon search white

Zet QR codes in voor toestemming reisdocument

Pexels Pixabay 278430
thema icon
thema Communicatie
App iReisdocumenten
#210

Zet QR code in voor toestemmingsverklaring

Vanaf 2024 staat de reisdocumentenpiek voor de deur. Een grote uitdaging waar je als gemeente zo goed mogelijk op voorbereid wilt zijn. Om tijd te besparen aan de balie is het belangrijk om burgers zo goed mogelijk te sturen op selfservice. Zo ook rond de online toestemming van de gezaghouder(s) voor de aanvraag van een reisdocument voor kinderen. 

Met oog op de reisdocumentenpiek

Gemeente Noordwijk zet QR codes in

Kinderen tot en met 11 jaar hebben voor de aanvraag van een reisdocument toestemming nodig van de gezaghouder(s), meestal ouder(s). Voor een paspoort is dit zelfs tot en met 17 jaar. Als er 2 gezaghouders zijn, dan moeten zij beide toestemming geven. Met iBurgerzaken is het mogelijk om een digitale toestemming te verlenen voor een deze aanvraag; een ‘Toestemmingsverklaring’.

In de ideale wereld zijn de digitale toestemmingsverklaringen van beide gezaghouders vooraf ingevuld. In de praktijk werkt dit lang niet altijd zo, merkt ook gemeente Noordwijk. Eén of beide ouders hebben vooraf niet de digitale toestemming geregeld. De gemeente Noordwijk werkt daarom met QR codes aan de balie. Helemaal met het oog op de reisdocumentenpiek.  

Heleen van Zelst, functioneel applicatiebeheerder bij gemeente Noordwijk

‘Als mensen bij ons aan de balie komen, die nog niet thuis de digitale toestemming hebben geregeld, dan verwijzen onze baliemedewerkers naar de QR code. We motiveren deze keuze door te zeggen dat het beter is voor het milieu, omdat we geen papier gebruiken én omdat het tijd aan de balie scheelt.’

 

Verleiden naar digitaal kanaal

QR code aan elke balie

Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, stimuleert gemeente Noordwijk om de aanwezige gezaghouder aan de balie via de QR code de toestemming digitaal te geven. Of de link van de QR code kan worden doorgestuurd naar de afwezige gezaghouder. Hierdoor is toestemming binnen no time geregeld en kan het proces aan de balie snel afgewikkeld worden.
De QR codes hangen bij alle balies.

Online tool voor genereren QR codes

Online zijn diverse tools te vinden om zelf gemakkelijk QR codes mee te genereren. Denk hierbij aan www.qr-code-generator.com, www.qrcode-monkey.com of www.qr.io.

Automatiseren van processen

Extra snel toestemming verwerken in BRP door 'Groen verzoek'

De gemeente kan ervoor kiezen om deze toestemming direct te verwerken in de BRP zonder tussenkomst van een ambtenaar; het 'Groene verzoek'. Dit stel je via de configuratie in. Door het automatiseren van processen kan hetzelfde werk vaak door minder personen en in minder tijd worden uitgevoerd. Bovendien is de BRP sneller bijgewerkt en dat verbetert de dienstverlening aan burgers.

Deel via: