Direct naar de content
icon search white

Heb lef en maak keuzes

Kennisbanken.png
thema icon
thema Aansturing
App iBurgerzaken
#87

Heb lef en maak keuzes

Als je stappen wilt zetten moet je vrij durven denken. Van buiten naar binnen, niet vanuit structuren en systemen. Het is daarbij van belang om steeds voldoende durf te blijven tonen. Loop daarom net als een tambour-maître voor de troepen uit; voel jezelf eigenaar van het veranderingsproces.

Heb lef als bestuurder: Om je als eigenaar van het digitaliseringsproces te profileren en om dit actief uit te dragen. Zodat mensen binnen je organisatie zich gesteund weten, ook als er fouten gemaakt worden. Heb het lef om te staan voor ‘de klant centraal stellen’ en kleur daarbij buiten de lijntjes. Heb ook het lef om tijdig na te denken over strategische keuzes. En om enthousiaste voortrekkers vrij te spelen, zodat ze ongehinderd aan de slag kunnen.

Heb ook lef als ambtenaar: Stap af op die bestuurder, overtuig en vraag om steun. Heb het lef om gewoon van start te gaan, zonder dat het helemaal geformaliseerd is. Om fouten te maken, of om onorthodoxe wegen te bewandelen.

Durf fouten te maken

Je moet niet bang zijn voor fouten, calculeer in dat er ook dingen misgaan. Als je eindeloos blijft ontwikkelen ‘in theorie’ gebeurt er niks of is het al weer achterhaald op het moment van lancering. Ga gewoon aan de slag, je leert ook van fouten. Durf daarbij buiten de paden te denken. Denk vrij, laat los, probeer uit. Dan kan je nieuwe stappen zetten.

Gemeente Waddinxveen

Aad Six, Hoofd afdeling Publieksplein

‘De samenleving en de rol die de gemeente hierin speelt, veranderen snel. Op verschillende punten zijn wij klaar voor de toekomst, want ook dan willen wij er zijn voor onze inwoners! De visie op (digitale) dienstverlening is daarom breed neergezet in onze gemeente. Zo weten alle medewerkers dat wij het onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk willen maken. En daar horen andere dienstverleningskanalen zeer zeker bij. We zijn daarbij ondernemend en indien iets niet lekker loopt herzien we het proces.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Door een (innovatie-)traject op te starten daar waar de energie en het enthousiasme zitten maak je een vliegende start; stap voor stap. Vertrouw erop dat de rest volgt en overtuig anderen gaandeweg met de eerste resultaten.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)