Direct naar de content
icon search white
12 februari 2024 - Nieuws

Transformatie 2024 | Transformatie is geen verandering van A naar B

Het is voor mij als Programmamanager bijna gek om zoveel enthousiasme te horen over de Transformatie 2024 tijdens de regio-overleggen van onze Gebruikersvereniging. Fase 4 t/m 6 lijken menigeen niet snel genoeg te kunnen ingaan. En de puntjes op de i voor fase 3 zijn meer dan gewenst. Net als in 2023 delen we steeds meer details hoe dichter de deadline van een specifieke fase binnen de Transformatie nadert. Lees je mee?

Transformatie is geen verandering van A naar B

Na het succesvol afronden van fase 1 en 2 in de ‘Reis door de bergen’ is het nu tijd voor de volgende fases binnen de Transformatie. Als Programmamanager neem ik je ook de komende maanden weer aan de hand. Ik heb er zin in om je gids te mogen blijven en te zorgen dat het veel meer is dan een verandering van A naar B! Met de Transformatie geven we je namelijk een duwtje in de rug naar meer gebruiksgemak en werkdrukvermindering, naar het verbeteren van de kwaliteit van de gegevens en naar verhoogde informatiebeveiliging, privacy en security.

Transformatie 2024

Op vrijdag 16 februari zetten we weer de nodige functies binnen Cipers/IZRM uit. Dat is namelijk de definitieve ingangsdatum van fase 3 met daarin iBijhouding, iNzicht Burgerzaken, iRaadplegen en iVerblijfsobject. En achter de schermen werken we al hard aan fase 4 t/m 6: Pandloos werken, iKwaliteit en OPENberichtendienst. Tijdens de regio-overleggen van onze Gebruikersvereniging staan we daar bewust bij stil. En natuurlijk vind je ook al de eerste informatie op TOPdesk. Zoals ik in de inleiding al schrijf is het heel bijzonder om het enthousiasme over deze fases te horen!

*) Natuurlijk zijn dat alleen die functies waarvan een goede en vaak zelfs betere tegenhanger beschikbaar is. Ga naar TOPdesk voor alle details.

De pilot met Pandloos werken staat voor de deur

In fase 4 ‘Pandloos werken’ nemen we definitief afscheid van de inmiddels overbodige functionaliteiten binnen Cipers, de pandenadministratie en het woonregister. De informatie die we daar vastleggen staat voortaan namelijk in de BAG: Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Vanaf dat moment raadplegen we dus direct dé bron, de landelijke voorziening. Daarmee komt er dus ook een einde aan dubbelwerk en onnodige foutmeldingen binnen iBurgerzaken en meer specifiek iVerblijfsobject. De praktijk is alleen wellicht wel weerbarstig blijkt uit de eerste gesprekken. Deze nieuwe werkwijze vraagt namelijk om een hernieuwde samenwerking tussen BAG- en BRP-specialisten én om een actueel bronbestand. Mede daarom kiezen we voor een gedegen implementatie op een later moment dan eerder geschetst, het is immers geen optie om verhuizingen van inwoners onmogelijk te maken.

Waar we staan? Het Cipers-team is er zo goed als klaar voor! In Cipers release 1.17.00 zit een zogenaamde pandenswitch. Zo configureren we eenvoudig of een gemeente met of zonder lokale pandenadministratie en woonregister werkt. Dat betekent dat we binnenkort een pilot draaien met een paar gemeenten. Eerst beproeven we daar natuurlijk de werking van deze nieuwe software met de pandenswitch uit. Op het moment dat de puntjes op de i in iBurgerzaken ook zijn gezet zetten we de switch om en gaan we ervaringen opdoen met de BAG. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte van de resultaten van deze pilot en bouwen we samen ook hier aan best practices. En als we een specifieke(re) datum kunnen noemen laten we het uiteraard direct weten.

Neem gerust contact op

Mocht je tussentijds vragen hebben, benader me dan gerust persoonlijk. Je bereikt me via 06 4670 6267.

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)