Direct naar de content
icon search white
21 juni 2023 - Nieuws

Transformatie 2023 | Makkelijk is het nooit of toch wel?

Afgelopen periode was het makkelijk om het beeld over de ‘Transformatie 2023’ op te halen en te toetsen of de genoemde fasering realistisch is. Er waren namelijk 8 regio-overleggen van de Gebruiksvereniging PinkRoccade, platform Publiekszaken in april en mei. De regiovoorzitters stonden allemaal heel bewust stil bij de reis door de bergen. De conclusie? Soms kan het, soms moet het en makkelijk lijkt het nooit zo’n transformatie. Lees hieronder meer, bekijk binnenkort je gepersonaliseerde informatie en sluit aan bij het webinar begin juli.

Een transformatie lijkt nooit makkelijk

Laat ik eerst even teruggaan in de tijd. Eind vorig jaar was ik de boodschapper van het nieuws over de ‘Transformatie 2023’; de definitieve uitfasering van Cipers/IZRM en Kofax. Dat gebeurt stap voor stap, in meerdere fases die regelmatig worden afgestemd met het Platform Publiekszaken van onze Gebruikersvereniging. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn dat de functionaliteiten minimaal gelijkwaardig of liefst zelfs beter zijn in de nieuwe oplossing én dat we zorgen voor een goede overgang van oud naar nieuw.

Transformatie

Transformatie fase 1 & 2: soms kan het

Heerlijk om dan nu samen te concluderen dat fase 1 voor de meeste gemeenten ongemerkt is ingegaan! De einddatum was vrijdag 7 april 2023, of ingangsdatum net hoe je het bekijkt. Vanaf dat moment zijn meerdere functies binnen Cipers niet meer toegankelijk. In die fase staan maar liefst 10 iBurgerzaken-apps en daarmee het einde van alle tegenhangers aan de verkeerde kant van de streep. Het mooiste? Hierover hebben we na begin april eigenlijk helemaal niemand – meer – gehoord. Een teken dat transformatie gewoon kan!

Diezelfde verwachting is er ook nu al voor fase 2 op uiterlijk vrijdag 22 september 2023. Als ik inzoom op de overstap naar iDocumentcreatie hebben we het over een product dat men graag gebruikt. De uitdaging is meer dat er voor gemeenten vaak ‘maatwerk’ om de hoek komt kijken wat een langere doorlooptijd met zich meeneemt en hier en daar vraagt om extra ondersteuning. Leuk weetje, er zijn nu al 46 gemeenten die de volledige overstap hebben gemaakt, zij hebben Kofax al helemaal uitgezet.

Transformatie fase 3: soms moet het

En als we het dan hebben over fase 3 proef ik in het land dat het soms nog voelt als moeten. In dit rijtje staan namelijk 4 nieuwere iBurgerzaken-apps die om verschillende redenen nog niet overal hun sporen hebben verdiend: iBijhouding en iVerblijfsobject alsook iNzicht Burgerzaken en iRaadplegen.
Daarom ben ik stiekem dan ook trots op de rapportcijfers die ruim 100 gebruikers tijdens de recente GV regio-overleggen al geven aan deze apps! Dat onderstreept dat ik nog geen reden zie om te twijfelen aan de einddatum van fase 4: iBurgerzaken release 4.18 met als datum livegang 19 januari 2024.

- iBijhouding: 7,4
- iNzicht Burgerzaken: 6,3
- iRaadplegen: 7,4
- iVerblijfsobject: 6,7

Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Wat ik mooi vind aan deze hele ‘Transformatie 2023’? Het samenspel. Juist door de betrokkenheid van kwartiermakergemeenten en doordat de eerste gemeenten deze apps al 100% - proberen te – gebruiken, weten wij waar nog ruimte voor verbetering zit. Met deze feedback werken we samen toe naar de deadline van eind 2023. Zo zorgen we samen voor kwalitatief goede apps die zorgen voor procesoptimalisatie en #lekkerwerken. Het is namelijk onmogelijk om in één keer een app te ontwikkelen die volledig aansluit op de (weerbarstige) praktijk én die helemaal tegemoetkomt aan de hoge kwaliteitseisen die we elkaar opleggen, terecht overigens.

Gepersonaliseerde informatie en een webinar

Binnenkort ontvangt elke gemeente nogmaals gepersonaliseerde informatie: hoe sta jij er nu echt voor binnen de Transformatie 2023? Daarbij delen we weer achterliggende data over het gebruik aan de verkeerde kant van de streep. Om vervolgens met z’n allen samen de balans op te maken in een webinar op donderdag 6 juli. 

Neem gerust contact op

Heb je vragen over 'Transformatie 2023"? Neem dan contact op met mij via Sanne.vanderZanden@PinkRoccade.nl

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)