Direct naar de content
icon search white
7 december 2023 - Nieuws

Toekomstbestendige kwaliteitscontroles binnen iBurgerzaken

Wij ontvangen regelmatig de vraag van jullie; 'Kunnen we kwaliteitscontroles ook uitvoeren in iBurgerzaken'? Het korte antwoord hierop is ja! In dit artikel lees je meer over welke toekomstbestendige kwaliteitscontroles er al in iBurgerzaken zitten en hoe de nieuwe module iKwaliteit daarin de volgende stap zet.

Toekomstbestendige kwaliteitscontroles binnen iBurgerzaken

Voor de BRP is de norm dat gegevens voor 99% administratief correct zijn. Daardoor ontstaat er meer en meer de behoefte aan nieuwe oplossingen met inzet van de laatste ideeën en innovatieve technologieën. Om zo de kwaliteit van de gegevens te monitoren en daarnaast om deze (pro)actief en continu te verbeteren. Hieronder lees je meer over kwaliteitscontroles binnen iBurgerzaken; nu, straks en later. Daarmee vervangen en overtreffen we bestaande oplossingen zoals de Q-module en de webapplicatie Kwaliteitsmonitor.

Nu: Meer dan 300 automatische controles in iBurgerzaken

iBurgerzaken is een procesgestuurde en zaakgerichte applicatie ontwikkeld voor een integrale afwikkeling van een aanvraag. Per proces zijn er specifieke processtappen en controles voor de gebruiker ingericht; in totaal kennen we binnen iBurgerzaken meer dan 300 automatische controles. Zo toont iBurgerzaken relevante informatie na diverse controles, enkele voorbeelden:

  • Gerelateerden verhuis je eenvoudig mee bij de aangifte verhuizing.
  • Je stelt zelf 13 risicoprofielen in gebaseerd op de LAA in binnen iVerblijf & Adres om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ingevoerde gegevens te toetsen.
  • Iemand met een Nederlandse nationaliteit kan nooit een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Nu: In iBurgerzaken is de BCM geïntegreerd binnen 2 processen

Binnen iBijhouding en iVerblijf & Adres Inschrijving controleer je daarom de persoonslijst voordat de BRP wordt bijgewerkt. Dat doe je met de geïntegreerde BestandsControleModule (BCM) van RvIG. Met meer dan 1.800 controles aan de voorkant voorkom je fouten op de persoonslijst. Daardoor staan deze niet op de maandelijkse overzichten in de webapplicatie Kwaliteitsmonitor van de RvIG. Deze controle vooraf kan je bovendien zo vaak als nodig uitvoeren, steeds voordat je de BRP bijwerkt. Met de BCM heb je dus continu proactief aandacht voor kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevens in de BRP.

Afbeelding2
BCM controle in iBijhouding: een groene melding

Straks: de nieuwe module iKwaliteit voor automatische controles

Een veelgehoorde wens is om alle persoonslijsten automatisch en continu te controleren. Om vervolgens alle fouten op persoonslijsten na andere mutaties direct zichtbaar te maken binnen iBurgerzaken. En dat idee van een nieuwe module met de naam iKwaliteit verkennen we met 7 kwartiermakergemeenten: Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Groningen, Helmond, Roermond en ’s-Hertogenbosch. De denkrichting is om deze foutmeldingen vanuit de BCM te presenteren in een mooi overzicht, op een werklijst. Om vanaf daar deze resultaten eenvoudig te kunnen raadplegen. Door ook een termijnbewaking toe te voegen zorgen we dat deze meldingen over persoonslijsten ook altijd de gewenste prioriteit hebben en houden.

Later: iKwaliteit blijven we in 2024 verrijken

In heel 2024 verkennen we samen met de kwartiermakergemeenten hoe we deze nieuwe module iKwaliteit verder kunnen verrijken. Denk hierbij aan:

  • De mogelijkheid om direct de uitkomst van een controle te verwerken. 
  • Zie je dat je tegen bepaalde dingen aanloopt tijdens de controles? Dan kan je eigen controles zelf toevoegen, bijvoorbeeld tijdelijk rondom de WIGG. 
  • Managementdashboard gericht op kwaliteit: geeft inzicht in de status van de BRP kwaliteit, de voortgang en hoeveel werk je bijvoorbeeld nog te doen hebt.

Neem gerust contact op

Heb jij ideeën voor deze nieuwe module? Deel ze vooral! En vind je het leuk om aan te sluiten als kwartiermaker? Dat kan natuurlijk ook altijd. Neem dan contact op met Ruby via info.publiekszaken@pinkroccade.nl

Deel via:

‘Mijn doel is om gebruikers optimaal te enthousiasmeren voor de burgerzakenoplossing.’

Ruby Monde, Product Owner
Ruby Monde.png