Direct naar de content
icon search white
29 juli 2021 - Nieuws

Ophalen BAG gegevens via BAG API Individuele Bevragingen

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart. Binnen iBurgerzaken bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om met de juiste inrichting de BAG te bevragen binnen iVerblijf & Adres. Deze BAG bevraging binnen iBurgerzaken deden we via de BAG 1.0 API. Met ingang van 1 oktober 2021 is het niet meer mogelijk om BAG gegevens op te vragen met deze API. 

BAG 1.0 API vanaf 1 oktober niet meer beschikbaar

Deze BAG bevraging binnen iBurgerzaken deden we via de BAG 1.0 API, een SOAP service. Met ingang van 1 oktober 2021 is het niet meer mogelijk om BAG gegevens op te vragen met deze API. Vandaar dat we binnen iBurgerzaken de overstap maakten naar de BAG API Individuele Bevragingen van het Kadaster, een REST API. 

De BAG API Individuele Bevragingen vervangt de BAG 1.0 API. Dit is een rechtstreekse uitgebreide en robuuste koppeling is een rechtstreekse koppeling op de LV BAG. 

Een kijkje in de toekomst

Michelle Meekes, Product Owner

‘In de toekomst kijken we ook naar de mogelijkheden van de BAG API Huidige bevragingen. Zowel vanwege de Common Ground gedachte waarmee dit is ontwikkeld én omdat ik verwacht dat onze gebruikers hiermee ‘slimmer’ in de BAG kunnen zoeken met behulp van ‘fuzzy search’. Dat zou handig zijn!’

Volledige ontzorging door PinkRoccade Publiekszaken

Voor huidige gebruikers verzorgen wij tijdig de gehele overstap; de functionele en technische inrichting binnen iBurgerzaken. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken; noch om de kosten, noch om de inrichting! In augustus zetten we eerst maar een paar gemeenten om, waarmee de we koppeling beproeven. In de laatste week van september volgt de rest. Wil je controleren of jouw iBurgerzaken al is omgezet naar BAG 2.0? Dit check je in Technisch Onderhoud onder Basisregistraties.

P.S. Wil je controleren of jouw gemeente bij het ophalen van BAG gegevens op ándere plekken nog het (oude) BAG 1.0 koppelvlak gebruikt? Dat is eenvoudig want dan begint de URL die je aanroept met bag.basisregistraties.overheid.nl.

Deel via: