Direct naar de content
icon search white
5 oktober 2020 - Nieuws

iBurgerzaken voor burgers ook bereikbaar via IPv6

iBurgerzaken is voor burgers nu ook bereikbaar via IPv6. Dat is goed nieuws want IPv6 is de nieuwe open internetstandaard. Het is de standaard die iedere internetgebruiker nodig heeft om ook in de toekomst het internet onbelemmerd te kunnen blijven gebruiken. Ook voor de gemeente is het van belang om haar externe bereikbaarheid via IPv6 te realiseren. Het zorgt voor een directere en snellere dienstverlening én het gaat fraude tegen. VNG Realisatie is een van de initiatiefnemers rondom dit traject. Wij vroegen Herman Timmermans, Projectleider IPv6 bij VNG Realisatie, hier wat meer over te vertellen.  

Realisatie van externe bereikbaarheid via IPv6

Dat iBurgerzaken nu al bereikbaar is via IPv6 is natuurlijk goed nieuws. Maar daarmee zijn we er nog niet. VNG Realisatie is al een aantal jaren actief om gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden te ondersteunen bij het realiseren van hun externe bereikbaarheid via IPv6. Voor websites is de aanpak zeer succesvol. In de afgelopen twee jaar is driekwart van de gemeentelijke hoofdwebsites ook via IPv6 bereikbaar gemaakt. De ontsluiting van e-mail via IPv6 blijft daarbij nu nog achter, maar de verwachting is dat die achterstand in 2021 geleidelijk aan ingelopen wordt. Herman Timmermans, Adviseur GGI en Projectleider IPv6 legt daarbij uit:

Herman Timmermans, Projectleider IPv6 bij VNG

‘IPv6 is niet het onderwerp waar je als bestuurder of manager op kunt scoren. Al vele jaren horen we dat de oude IPv4 adressen opraken maar in de praktijk merk je nog weinig van. Toch naderen het punt waarop we er last van kan krijgen. Doordat we steeds meer digitaal werken en daarvoor ook steeds meer unieke internetadressen nodig hebben, neemt de noodzaak om IPv6 te implementeren groter. Daarom zijn wij vanuit de projectgroep IPv6 van VNG Realisatie heel blij dat leveranciers zoals PinkRoccade Local Government ook hun producten via IPv6 bereikbaar maken. Voorbeelden zoals iBurgerzaken helpen om ook andere leveranciers, maar ook gemeenten ertoe te brengen om IPv6 te implementeren.’

Wat is iPv6?

Elk apparaat dat verbonden is met internet heeft een eigen uniek adres nodig om te kunnen communiceren met andere apparaten. Dit kun je vergelijken met je telefoonnummer waarop je bereikbaar bent voor anderen. In 1974 is hiervoor het IPv4 protocol bedacht, op dat moment dachten ze genoeg te hebben aan 4.3 miljard IP adressen. Omdat steeds meer apparaten wereldwijd verbonden zijn met het internet, zijn de beschikbare IPv4 adressen zo goed als op. Om deze reden heeft men IPv6 ontworpen, hierbij zijn er voldoende beschikbare IP adressen voor de verre toekomst.

Mark Derckx, Technical Specialist bij PinkRoccade Publiekszaken

‘Op dit moment kunnen alle internet gebruikers in Nederland gebruik maken van IPv4, maar in de toekomst zal dat waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn. Daarom is de iBurgerzaken applicatie voor burgers (naast IPv4) nu ook bereikbaar via IPv6. Hiervoor is geen verdere aanpassing nodig aan de kant van de gemeente.’

Directere en snellere dienstverlening door IPv6

IPv6 is de nieuwe open internetstandaard die iedere internetgebruiker nodig heeft om ook in de toekomst het internet onbelemmerd te kunnen blijven gebruiken. Juist voor de gemeente is de groei en innovatie binnen het internet van groot belang: het zorgt voor een directere en snellere dienstverlening én het gaat fraude tegen.

ipv6.jpg

Intentieverklaring IPv6 voor versnelde implementatie

Op 4 oktober 2019 is de intentieverklaring IPv6 ondertekend door Logius, VNG Realisatie, verschillende leveranciers, serviceproviders en andere overheidsorganisaties. Deze intentieverklaring is bedoeld om de implementatie van IPv6 te versnellen. De ambitie is om het mogelijk te maken dat alle overheidsorganisaties eind 2021 via IPv6 bereikbaar zijn.

Bewust werkt VNG eerst aan de externe bereikbaarheid via IPv6, omdat dat doorgaans relatief eenvoudig is te implementeren. Parallel hieraan lopen nu een aantal pilots die erop gericht zijn om IPv6 ook op interne netwerken uit te rollen. De noodzaak op interne netwerken is in feite groter. 

Neem gerust contact op

VNG Realisatie helpt jouw gemeente graag om de juiste stappen hierin te zetten en om je in contact te brengen met andere gemeenten voor het delen van praktijkvoorbeelden. Stuur hiervoor een e-mail naar: IPv6@VNG.nl

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Productmanager
Engelbert Wijnhoven