Direct naar de content
icon search white
2 juni 2020 - Nieuws

iBurgerzaken behaalt waarmerk drempelvrij.nl voor een toegankelijke website

Sinds 1 juli 2018 is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht. Dit besluit verplicht overheidsinstanties om de toegankelijkheid van hun websites en mobiele applicaties te optimaliseren op basis van WCAG 2.1 niveau A en AA. En ook om verantwoording af te leggen over hoever ze daarmee gevorderd zijn. Deze wettelijke verplichting gaat op verschillende momenten in voor bestaande en nieuwe websites/apps. Op 23 september 2020 geldt de wettelijke verplichting voor oudere websites die voor 23 september 2018 zijn gepubliceerd. Hieronder valt ook iBurgerzaken. Sinds 26 mei 2020 is iBurgerzaken trotse bezitter van dit waarmerk drempelvrij.nl en is daarmee officieel WCAG 2.1. gecertificeerd.

Cardan Technobility, specialist op het gebied van Digitale Toegankelijkheid hielp PinkRoccade Publiekszaken daarbij. Laurens Leenders van Cardan Technobility zegt daarover:

‘PinkRoccade neemt toegankelijkheid zeer serieus. Gezamenlijk hebben we de toegankelijkheid van deze website beoordeeld. Het was goed om te zien dat de website en content al aan de meeste toegankelijkheidsvereisten voldeed. De gevonden probleempunten zijn meteen opgepakt, wat resulteerde in een mooie reeks aanvullende verbeteringen. Als je bijvoorbeeld jouw burgers volledig toegankelijk de geboorteaangifte wil laten doen, stelt de website van PinkRoccade je daartoe in staat.’

Websites van overheden moeten ook aan richtlijnen voldoen

Engelbert Wijnhoven, Productmanager iBurgerzaken is blij met het waarmerk voor iBurgerzaken. Hierbij benadrukt hij dat ook websites van overheden moeten voldoen aan de richtlijnen. “Websites van overheden moeten vanaf 23 september 2020 voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid. De e-diensten van iBurgerzaken zijn onderdeel van de gemeentelijke website en zijn hierdoor ook verplicht om eraan te voldoen. Het is voor iedereen belangrijk dat websites toegankelijk zijn, zeker voor mensen met een beperking in een tijd waarin we steeds vaker alles online doen. Helemaal in deze gekke periode met een Corona crisis. Het gaat soms om eenvoudige zaken zoals goed contrast tussen tekst en achtergrond, maar ook of een website of document werkt op een tablet of kan worden gelezen door hulpsoftware.”  

Waarmerk drempelvrij.nl

Het waarmerk drempelvrij.nl is het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. Als een website toegankelijk is, kan deze door alle bezoekers goed worden gebruikt. Ook is de website dan beter vindbaar in zoekmachines. 

drempelvrij.png

Waarom een toegankelijke website zo belangrijk is

1. Groter bereik
Met een toegankelijke website bereik je niet alleen mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke en motorische handicap. Ook senioren, mensen met kleurblindheid, dyslexie en die Nederlands als tweede taal spreken hebben baat bij een toegankelijke website.

2. Betere vindbaarheid
Zoekmachines hebben geen boodschap aan afbeeldingen, scripts en flash maar lezen vooral teksten op websites. Door een toegankelijke website te creëren wordt deze ook beter gelezen door zoekmachines. Hierdoor vinden bezoekers de website ook zonder problemen in een zoekmachine zoals Google.

3. Werkt voor iedereen
Een toegankelijke website werkt in alle browsers, op alle platforms en apparaten. Daarnaast werkt het met software die de tekst van het scherm opleest én die de tekst op de website vertaalt naar braille. Ook kan de bezoeker de website zonder muis toch bekijken.

4. Sociale betrokkenheid
Laat met een toegankelijke website zien dat je sociaal betrokken bent, je neemt al je bezoekers serieus. Het is een manier om het standpunt van je organisatie op het gebied van verantwoord ondernemen te uitten.

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Productmanager
Engelbert Wijnhoven

Ik help je graag verder

+31 6 4609 1103