Direct naar de content
icon search white
11 juni 2020 - Nieuws

Gemeente Oldebroek: Efficiëntere werkwijze en gegevens altijd up-to-date door WOZ-berichtenverkeer

De gemeente Oldebroek (GD) heeft zo’n 10.000 objecten in beheer en voert het WOZ-proces inclusief de woningentaxaties helemaal in eigen huis uit. Twee jaar geleden stapte zij over van een handmatige KMT-koppeling (Stuf-Tax) naar het WOZ-berichtenverkeer. Reden voor de overstap: efficiëntere werkprocessen door real-time dataverkeer tussen de belasting- en taxatie-applicatie via een veel beter beveiligde koppeling.

WOZ-berichtenverkeer vervangt Stuf-Tax bestanden

Het WOZ-berichtenverkeer zorgt voor volledig geautomatiseerde uitwisseling van gegevens. De uitwisseling verloopt real-time waardoor de informatie over objecten in de gemeente altijd up-to-date is. Aanpassingen worden direct in beide applicaties verwerkt. Bovendien voldoet de nieuwe structuur aan de laatste informatieveiligheidseisen voor gegevensuitwisseling tussen overheidsorganisaties.

Gemeenten, maar ook belastingdienst en waterschappen zijn al overgestapt naar de nieuwere infrastructuur LV WOZ. Al in 2021 komt een einde aan het bestandsformaat Stuf-Tax; WOZ-berichtenverkeer gaat Stuf-Tax bestanden volledig vervangen.

Efficiënter werkproces: geen lijstjes meer om nog te verwerken
Jaquelien Buurkes, WOZ-medewerker bij gemeente Oldebroek:

 

‘De overstap kostte in de gemeente Oldebroek flink wat energie, maar inmiddels wegen de voordelen absoluut op tegen de oude KMT-koppeling.’

 

'De gemeenten die de overstap nu maken, profiteren van de ervaring die is opgedaan bij gemeenten die al over zijn naar WOZ-berichtenverkeer. We waren een van de eersten die overstapten en daardoor zaten er uitdagingen in het traject, maar we hadden veel vertrouwen in 4Value en PinkRoccade Local Government. Tijdens de implementatie was er veel contact tussen de verschillende partijen. We hebben nu een koppeling met heel weinig uitval en een veel efficiënter werkproces. Door real-time uitwisseling tussen de pakketten worden kadasterwijzigingen zoals verkoop of oppervlaktewijzigingen van percelen direct afgewerkt. Ik werk in een duo-functie en nu zijn er geen lijstjes meer die we over en weer moeten overdragen. We hebben ook beter zicht op de datakwaliteit. Daardoor is er geen bulk foutmeldingen aan het einde het jaar, dat is ook een flinke verbetering.'

Stabiele basis, slimme toekomst
Systemen zoals WOZ-berichtenverkeer moeten stabiel zijn én op de toekomst zijn voorbereid. Door digitalisering en nieuwe innovatieve oplossingen is steeds meer mogelijk, maar wordt er ook meer van systemen en organisaties gevraagd. Pink Roccade neemt deel in landelijke werkgroepen en kennisplatforms. Daarin werken partijen samen om met gemeenten en andere partners te blijven innoveren in het juiste tempo.

 

Bron: Waarderingskamer, WOZ journaal - juni 2020

Deel via:

‘Het geheim van vooruitkomen is doen!’

Jill Walters, Manager Sales & Marketing
PinkRoccade_Jill_Walters_66622 klein.png