Direct naar de content
icon search white
22 februari 2023 - Nieuws

Gemeente Montferland is de LV-WOZ de baas

Gemeente Montferland heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de WOZ-data goed vermeld staan in de LV-WOZ. Het harde werken is beloond. Ron Gerritsen vertelt hier meer over in een interview met de Waarderingskamer.

“Vorig jaar hebben wij met behulp van de vergelijkingstool 'Volledigheid LV-WOZ' van PinkRoccade Ruimte & Omgeving onze hele administratie vergeleken met de LV-WOZ. Een monnikenklus, maar het resultaat mag er zijn! Er werden best veel verschillen gevonden. De meeste verschillen betekenen dat je iets recht moet zetten in je eigen administratie, voordat je het met succes opnieuw kunt aanleveren aan de LV-WOZ.

‘Het oplossen van de signaleringslijsten die de Waarderingskamer regelmatig aan ons opstuurt, is daarmee snel klaar.’

Maar het is gelukt en nu hebben we er echt voordeel van. Nu de LV-WOZ synchroon loopt met de gemeentelijke administratie, worden er bijvoorbeeld nauwelijks nog verschillen gevonden in de controles vanuit de Waarderingskamer. Het oplossen van de signaleringslijsten die de Waarderingskamer regelmatig aan ons opstuurt, is daarmee snel klaar. Zo was de vergelijking tussen onze eigen opgave en de gegevens in de LV-WOZ in de terugkoppeling op de oktobervragenlijst helemaal binnen de norm. En sommige signaleringslijsten van de Waarderingskamer voor onze gemeente zijn inmiddels leeg.

Het grote voordeel voor ons is daarnaast dat het aantal foutberichten dat wij ontvangen uit de LV-WOZ nu zeer beperkt is. We bekijken elke ochtend welke foutberichten we hebben ontvangen en lossen deze fouten op. Omdat het er niet veel meer zijn, kunnen we het dagelijks bijhouden. Zo blijven we dus ook synchroon. Hierdoor passen de werkzaamheden binnen ons reguliere proces en kost het ons veel minder tijd dan voorheen.

‘Wij kunnen zeggen: 'We hebben het onder controle'. Dat gun ik iedere gemeente.’

Om dit te bereiken moesten we wel even door de ‘zure appel’ heen. We staken hier best veel tijd en energie in, maar nu we dit hebben gerealiseerd adviseren wij iedereen om dit eenmalig goed aan te pakken. Daarna passen de beheertaken voor de LV-WOZ binnen de dagelijkse werkzaamheden. Wij kunnen zeggen: 'We hebben het onder controle'. Dat gun ik iedere gemeente.”

Deel via: