Direct naar de content
icon search white
22 december 2016 - Nieuws

Inwoners Castricum kunnen WOZ-gegevens inzien

Inwoners van de gemeente Castricum kunnen hun WOZ-informatie voortaan digitaal raadplegen in MijnOverheid; waar en wanneer ze maar willen, veilig en transparant. Dat is ook makkelijk voor Castricum, want met de aansluiting van de Landelijke Voorziening WOZ in MijnOverheid maakt de gemeente een forse efficiencyslag.

 

PinkRoccade Ruimte & Omgeving realiseerde de koppeling van de Landelijke Voorziening WOZ met MijnOverheid in nauwe samenwerking de gemeente Castricum, KPN en Logius. Castricum is de eerste gemeente in Nederland die WOZ-gegevens op deze manier digitaal deelt. “Wij hechten veel waarde aan transparante communicatie met onze inwoners. Dat was voor ons de voornaamste reden om zo snel mogelijk de koppeling te maken”, zegt Karin Smit, Procesregisseur Belastingen/WOZ bij gemeente Castricum. “Uiteraard willen we graag meeliften op de voordelen van MijnOverheid als landelijk medium: een uniek platform waar de rijksbelastingdienst al allerlei informatie op plaatst. Bovendien weten we dat het platform goed werkt, uitstekend beveiligd is en actuele noviteiten bevat. omdat de rijksoverheid het al intensief gebruikt”

Nooit meer betalen per bericht
Om zeker te weten dat de koppeling perfect werkt, doorliep de gemeente Castricum eerst een pre-productietraject. Tijdens deze testperiode kwamen een paar kinderziekten aan het licht, zoals rond de beveiliging. “Wij beveiligen de gegevensoverdracht tussen inwoners en MijnOverheid door middel van onze eigen DigiD-koppeling”, licht Smit toe. Een belangrijk onderdeel, want privégegevens op MijnOverheid moeten waterdicht beveiligd zijn. PinkRoccade Ruimte & Omgeving testte de koppeling verschillende keren om de gegevensveiligheid via deze eerste landelijke aansluiting direct te kunnen waarborgen. “Het meenemen van deze DigiD-beveiliging was een belangrijke reden om voor PinkRoccade te kiezen. Wij betalen bij hen een all-in prijs voor de koppeling, waar je bij andere partijen vaak nog per bericht betaalt.”

Service, efficiency en datakwaliteit
Inwoners van de gemeente Castricum kunnen nu dag en nacht informatie over WOZ-objecten inzien zoals het aanslagbiljet en het taxatieverslag, met tevreden inwoners en efficiëntere belastingprocessen als resultaat. Smit: “Vroeger waren gemeenten nog wel eens een jaar bezig met uitspraken rond WOZ-bezwaren. Dat kan en hoeft nu echt niet meer.” Daarnaast resulteert de WOZ-koppeling in een betere gegevenskwaliteit. Naast efficiëntere processen door mindere handelingen, zorgt de digitale gegevensuitwisseling voor minder briefpost. “We besparen bijvoorbeeld op postzegels, enveloppen en printen.”

Met de WOZ-aansluiting in MijnOverheid is de gemeente Castricum in de toekomst verzekerd van de nieuwste opties qua digitale communicatie met inwoners. Smit: “De overheid breidt het platform steeds verder uit. Zo kunnen we naast de aanslagbiljetten en taxatieverslagen binnenkort ook de uitspraken op bezwaarschriften versturen via MijnOverheid. Op 1 januari 2017 is de ambtelijke fusie met de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo een feit. Ook in BUCH-verband staat de dienstverlening naar onze inwoners op nummer één.

 

Deel via: