Direct naar de content
icon search white
6 mei 2020 - Nieuws

Eerste digitale geboorte aangifte conform nieuwe wetgeving is een feit

Op 23 april werd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede de eerste geboorte aangifte helemaal digitaal gedaan conform de nieuwe wetgeving. Met een rechtstreekse bevestiging van de arts/verloskundige kon de aangifte door de kersverse ouders op de kraamafdeling worden afgerond. Hoe dit kan? Gemeente Ede ging als eerste gemeente live met iGeboorte+ en maakt de klantreis rondom digitale geboorteaangifte nu helemaal rond. 

Voorkom fraude door een rechtstreekse bevestiging

Sinds 2020 is het mogelijk om een volledig digitale geboorteaangifte te gebruiken zodat burgers hiervoor niet meer langs het gemeentehuis hoeven te komen. Met iGeboorte+ ben je als gemeente klaar voor de nieuwe wetgeving en voorkom je fraude door een rechtstreekse bevestiging vanuit het ziekenhuis of de verloskundigenpraktijk.

Eenvoudig proces voor burger, ziekenhuis/verloskundigenpraktijk en gemeente

Met iBurgerzaken was de eerste digitale aangifte al mogelijk in 2014. Echter moest de aangever toen alsnog naar het gemeentehuis om een handtekening te zetten onder de geboorteakte. Door de nieuwe wetgeving is dit niet meer nodig. Helaas voldoet het proces uit 2014 (het uploaden van de verklaring arts door de ouders bij de digitale aangifte) niet aan de nieuwe wetgeving. Dit komt doordat de bevestiging rechtstreeks vanuit het ziekenhuis of de verloskundigenpraktijk moet komen. Daarom is iBurgerzaken zo aangepast zodat het proces eenvoudig blijft voor de burger, het ziekenhuis of de verloskundigenpraktijk en voor de gemeente. Deze oplossing is samen met de NVVB, VNG, Evidos en o.a. kwartiermaker gemeente Ede uitgewerkt. 

Henk van den Boom, Afdelingsmanager Publiekszaken bij Gemeente Ede vertelt hierover:

‘Doordat wij samen met PinkRoccade Publiekszaken iGeboorte+ hebben geïmplementeerd maken we de klantreis rondom digitale geboorteaangifte rond. We sluiten hierbij mooi aan op de nieuwe wetgeving en voorkomen daarmee een extra kans op fraude dankzij de ‘verklaring arts’’

 

Neem gerust contact met ons op
Heb je vragen over iGeboorte+ of wens je een offerte aan te vragen? Neem dan contact op met je Accountmanager om de mogelijkheden te bespreken. Kijk ook eens op www.igeboorte.nl.

Deel via: